lördag 10 juli 2010

AIK föll efter straffavgörande

AIK förlorade kvartsfinalen mot Helsingborgs IF med 4-5 efter att straffar avgjort matchen. AIK tog ledningen i den 33:e minuten då Goran Ljubojević satte bollen i motståndarmålet, men Helsingborg kvitterade med fem minuter kvar av den första halvleken. Båda lagen hade möjligheter att avgöra, främst AIK, men till slut var det straffar som fick avgöra cupmatchen. Två AIK-straffar gick inte i mål och då Helsingborg endast missade en (räddning av Stamatopoulos) så betydde det att AIK är utslagna ur årets cupspel.

AIK:s nye chefstränare Alex Miller mönstrade en startelva med en ny debutant (Goran Ljubojević), en lite ”äldre” debutant (Kyriakos Stamatopoulos), en Råsunda-debutant (Helgi Daníelsson) samt nygamla Robert Åhman Persson och Admir Ćatović. AIK inledde matchen offensivt, satte liksom under stora delar av matchen en hög press i försvarsspelet och skapade ett par bra målchanser tidigt genom att stjäla bollen från motståndarförsvararna, den bästa chansen fick nye högeryttern Martin Lorentzson efter en knapp kvart, men han avslutade sitt friläge med att skjuta rakt på Pär Hansson.

Mestadels handlade den första halvleken om hemmalaget, och det gav också utdelning till slut. I den 33:e minuten tog Helgi Daníelsson ner en luftpastej snyggt och spelade på ett tillslag fram till Goran Ljubojević som kyligt tryckte in ledningsmålet i den bortre burgaveln, ett rättvist ledningsmål. Sedan föll AIK litegrann tillbaka till gamla synder från vårsäsongen, nämligen att tappa koncentration och organisation i slutet av den första halvleken, och det straffade sig när skåningarnas Mattias Lindström fick dra till med högern på en studsande boll på offensiv planhalva, bollen borrade sig in i Stamatopoulos bortre kryss, och matchen gick till halvtidsvila oavgjord.

Den andra halvleken karaktäriserades av ganska lågt tempo, färre målchanser och framför allt av att domare Martin Strömbergsson upprätthöll familjetraditionen (från brodern Markus Strömbergsson, yrkesdomare) att bli utbuad på Råsunda. Man kan tycka vad man vill om domarinsatser, men efter att han friat när Goran Ljubojević fällts i en tillsynes diskutabel straffsituation när slutet på ordinarie matchtid närmade sig, sjöng Norra Stå ”han har druckit hembränt, domarn är blind”.

I matchen i övrigt skapades inte många farliga anfall i den andra halvleken, det enda som var riktigt nära kom på stopptid när Nils-Eric Johansson lyfte en långboll mot inbytte Pontus Engblom som bröstade ned och avslutade med en volleylobb, precis över ribban på Råsundas norra målbur. Även förlängningen var ganska händelsefattig, många spelare såg trötta ut, Walid Atta behandlades för kramp och tempot var följaktligen lågt. Den enda riktigt farliga chansen kom i det allra sista anfallet när Flávio slog ett hårt inlägg till Engblom som sköt stenhårt på volley, men skottet resulterade blott i en groggy Helsingborgs-försvarare vars ansikte kom i vägen.

Matchen gick till straffar, och där var gästerna från Skåne lite vassare än Gnaget. Efter att Helgi Daníelsson bränt sin straff högt över såg det mörkt ut för hemmalaget, hoppet tändes åter när Ardian Gashi brände HIF:s fjärde straff, men omgående därpå missade Walid Atta, och Christoffer Andersson avgjorde med att sätta sin straff i det högra krysset. Övriga som satte sina straffar var i AIK Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey och Flávio, och i Helsingborg Mattias Lindström, Marcus Nilsson och René Makondele.