fredag 23 juli 2010

AIK Veckan v.30 Special

SPECIAL: 23/7-25/7 + v.30

Lördag den 24/7: Malmö FF - AIK
Arena: Malmö Stadion
Starttid: 16:00
Domare: Michael Lerjéus

Inför:
Allsvenskan är framme vid den 16:e omgången och serien vänder nu, vilket innebär att AIK återigen möter Malmö FF, denna gång på bortaplan. AIK ligger kvar på kvalplats, men det är tätt i tabellen och endast sju poäng skiljer lagen på plats 6 och 15. Matchen mellan MFF och AIK spelas på lördag (24/7) på Swedbank Stadion. Avspark kl 16:00.

AIK är inne i en minst sagt intensiv tävlingsperiod och spelschemat är i klass med toppklubbarna i Premier League som varvar liga- och cupspel. Efter att kryssat sig vidare i kvalet till Champions League via en match där AIK fick en relativt enkel resa, då motståndarna A.S. La Jeunesse d’Esch inte kunde hota på allvar, så är nu siktet inställt på Malmö FF.

I lagens möte på Råsunda Fotbollstadion i lördags vann AIK med 2-0 efter att ha svarat för årets bästa match. Serietvåan Malmö FF hamnade i brygga direkt då Johan Dahlin fällde en framrusande Pontus Engblom efter bara sex sekunder. Kenny Pavey stänkte in straffsparken och AIK fick en flygande start på omstarten av Allsvenskan. I slutminuterna av första halvlek ökade Flávio på till 2-0 efter att Dahlin misslyckats med en utspark som hamnade rakt på fötterna på brassen som enkelt kunde placera in bollen i det tomma MFF-målet. När sedan forwarden Edward Ofere satte dobbarna mycket högt på Ivan Turina så var det röda kortet självklart och Malmös hopp om poäng försvann i samma takt som Ofere lämnade planen - det vill säga sakta, men säkert.

Det lär vara ett oerhört revanschsuget hemmalag som tar emot AIK på lördag, men Gnaget kommer till Swedbank Stadion med årets bästa självförtroende. Målvakten Ivan Turina har noterat tre raka nollor och har endast släppt in en straffspark mot Ängelholms FF på de 390 (+ stopptid) tävlingsminuter han stått för AIK.

AIK har inga avstängda på lördag, men Flávio, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson och Viktor Lundberg blir avstängda vid nästa varning. MFF saknar Edward Ofere efter det vårdlösa spelet mot Turina.

Det var 14 år sedan AIK lämnade dåvarande Malmö Stadion med en trepoängare så det börjar verkligen bli på tiden att MFF får känna av en allsvensk förlust mot Gnaget på hemmaplan. Senaste segern borta mot MFF kom 2001, men då var det i Svenska cupen.

Inbördes möten 2009/2010
16/4-09 AIK-Malmö FF 0-1 (0-0)
74’ 0-1 Agon Mehmeti (Robert Åhman Persson)

30/7-09 Malmö FF-AIK 0-0 (0-0)

17/7-10 AIK-Malmö FF 2-0 (2-0)
2’ 1-0 Kenny Pavey, straff
40’ 2-0 Antônio Flávio (-)Onsdag den 28/7: AIK - Rosenborg BK (CL-Kval)
Arena: Råsunda
Starttid: 20:45

Inför:
AIK är klart för ''Slaget om Norden'' genom det knappa avancemanget mot Jeunesse d'Esch från Luxemburg.
Men likväl är det ändå något som banat väg för två stormatcher mot Rosenborg med start redan på onsdag i nästa vecka på Råsunda och retur veckan efter i Trondheim.

- Det här ser vi fram emot. För första gången på länge får vi slå ur underläge. Vi har en bra chans att vinna. Kan vi bara spela som mot Malmö FF så känner jag precis så, säger AIK:s sportchef Jens Andersson.

- Det känns också bra att få möta ett lag vi vet ungefär hur det spelar. Rosenborg är givetvis ett bra lag men spelar ändå en fotboll vi är vana vid.

Att AIK får börja hemma är ytterligare något som talar för att Rosenborg ska kunna besegras, tror Jens Andersson.
Möjligen tänker han på Djurgården som för ett par år sedan mötte Rosenborg i Uefacupen och förlorade bortamatchen med hela 5-0, efter att ha vunnit på Råsunda med 2-1.

- Ska bli intressant att se hur Rosenborg klarar av att möta Råsunda. Jag känner redan nu att vi kommer att bli väldigt svårslagna på onsdag. Det är inte bara AIK som väntar för Rosenborg - det är h e l a Råsunda.

Nu väntar fullmatade veckor för AIK.
Först Malmö FF när allsvenskan vänder på lördag och sedan första matchen mot Rosenborg på onsdag och därefter allsvensk vardag, Mjällby borta på lördag och så Champions League-returen på onsdag igen.

- Det blir tätt på given men hur mycket än matcherna mot Rosenborg gäller så kan vi omöjligen ha fokus på annat än Malmö-matchen på lördag, även om vi så klart kommer att ha folk på plats när Rosenborg spelar i Tippeligan i helgen.


Lördag den 31/7: Mjällby AIF - AIK
Arena: Strandvallen
Starttid: 16:00

Inför:
Inför har inte kommit ännu,
det kommer publiceras senare.
Men dock inte på detta inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar