torsdag 24 mars 2011

2-0 i Matcher För FBK

Färjestad vann den andra semifinalen på Hovet med 4-2. Men AIK gjorde en betydligt bättre match än senast och var nära seger. Det avgörande 3–2-målet gjordes med bara fyra minuter kvar och kan kännetecknas som ett riktigt slumpmål. AIK:s mål gjordes av Rastislav Pavlikovsky och Christian Sandberg. På lördag vänder serien åter till Karlstad.

AIK ville redan från start visa att senaste matchen i Karlstad var en tillfällighet. Med fart och intensitet skapade man en del farligheter framför FBK-målvakten Alexander Salak. Importkedjan med Pavlikovsky, McDonell och Salmonsson var riktigt pigga. Det gav också utdelning efter tre minuter. Dick Tärnström sköt en isare mot Salak som keepern inte kunde hålla och Pavlikovsky snappar upp pucken och trär in den. Det fullsatta Hovet, 8 094, exploderade. Men glädjen skulle bli kortvarig. Redan efter 05.58 kom kvitteringen. Emil Kåberg får ostört avancera in över offensiv blå och kastar iväg pucken som via Salmonsson passerar förbi Viktor Fasth. Otagbart. Perioden fortsätter med högt tempo, många tacklingar och en hel del farligheter framför de båda burväktarna. Hetast av de alla var den defensiva centern slovaken Rastislav Pavlikovsky, som nästan i varje byte vaskade fram målchanser fint ackompanjerade av McDonell och vindsnabbe Salmonsson. Skotten slutar 6–12 i den första akten. Tränaren Roger Melin var tveksamt nöjd.
– Jag tycker att vi gör en hyfsad period med ganska bra kontroll, men vi måste vara mer desperata på mål och få koll på deras spel genom mittzonen, sammanfattade Melin perioden.

Andra perioden blir den första lik. Men målen låter vänta på sig. När Anders Bastiansen efter 13.16 åker ut för tripping får AIK ett fint powerplayläge. Det svartgula hemmalget skapar bra tryck i offensiv zon utan att egentligen skapa några heta målchanser. Men minuten senare studsar pucken ut till Christian Sandberg som kan lägga in trissan mellan benen på Salak.
– Det var en halvtaskig träff, men det var skönt att den gick in, beskrev Sandberg målet.

AIK gick till periodvila med 2–1. För övrigt första gången sedan 2002 som AIK gjorde fler än ett mål mot Färjestad. Skotten i favör för värmlänningarna, 8–9.

Rutinerade Färjestad, i jakt på en kvitteringspuck, styr handlingarna i tredje perioden. Trycket mot Fasth gav också, inte helt orättvist, utdelning. Kvitteringen kom efter åtta minuter. Mitt i ett halvtaskigt AIK byte fastnade Patrik Nemeths rensning mitt i högen av spelare vi båsen. När pucken väl irrade sig ut från bytkaoset blev två FBK:are helt friställda med Fasth. Trots en magisk förflyttning av AIK-målvakten lyckades han inte knipa Prestbergs puck. Färjestad fortsatte även efter målet att styra handlingen. Men AIK var inte ofarliga när de fick kontra. Salmonsson hade ett bra läge framför Salak men fick inte till avslutet. Daniel Rudslätt sköt i ribban delikat framspelad av Oscar Steen. Men med rutin och flyt kunde FBK i anfallet efter avgöra fajten. Jonas Junland, bakom AIK-kassen, kastade in pucken framför mål. Några märkliga benstuds senare låg pucken bakom Fasth. Gnaget kom aldrig igen efter målet och Anders Bastiansen kunde slå spiken i kistan genom 4–2 i öppen kasse. Skotten slutade 17–4 till bortalaget.
– Vi gör de två första perioderna bra men blir alldeles för passiva i tredje. Mot ett av Sveriges lag straffas man direkt. Vi klev upp några snäpp sedan förra matchen och ska ta ytterligare steg till nästa. Vi är inte slagna på något sätt ännu, sa Gunnar Persson efter matchen.