lördag 26 mars 2011

AIK i Brygga

AIK förlorade även den tredje SM-semifinalen mot Färjestad. Hemmalaget vann lördagens match med, 4-2 (1-1, 2-0, 1-1), och kan avgöra redan på söndag i Globen. Det blev till slut en dramatisk upplösning inför ett fullsatt Löfbergs Lila Arena, 8 490 åskådare.

AIK hamnade fel i positionerna från start och sattes under stor press i egen zon, dock utan några nämnvärda målchanser för Färjestad. Roger Melin/Gunnar Persson valde att ta time out redan efter 4.51. Successivt jobbade sig AIK mer och mer in i matchen och fick till längre anfall i en fysisk första period. Vid en av många tuffa närkamper visades hemmalagets Sanny Lindström ut två minuter för en tackling på Patric Blomdahl. AIK som haft uppenbara problem i numerärt överläge under hela säsongen lyckades nu maximalt. Kent McDonell satte i gång anfallet, hittade Rastislav Pavlikovsky som i sin tur levererade ett precist pass till Richard Zednik på vänsterkanten. Zedniks avslut var distinkt och ledning 1-0 efter 7.26. Liksom i de två första semifinalerna gjorde AIK det första målet. Strax därefter var Victor Ahlström fri men hakades upp och hindrades från ett avslut. Efter 16.16 kom dock kvitteringen. Den var väntad, men ack så snöplig när Marcus Paulsson kom fri efter en incident i mittzon och satte den mellan benen på Viktor Fasth.

AIK startade andra perioden betydligt mer resolut. Låg närmare in på sin motståndare som därmed fick svårare att bygga upp sina anfall. Men, 2-1 för Färjestad kom och det efter 7.12. AIK gick bort sig framför Viktor Fast efter en målvaktsretur som Jonas Junland satte högt till höger i nät. AIK skapade flera vassa anfall, bland annat då Victor Ahlström efter drygt halva perioden. Fri framför mål räddades dock läget av Alexander Salak i hemmamålet. Och det följdes av en olycklig minut. Färjestad vände spelet och efter ett misslyckat försök av AIK att rensa pucken ur egen zon hittade Rickard Wallin en fri Dick Axelsson som satte pucken i nät. Stärkt av 2-0 i matcher och en klar ledning ägde nu Färjestad resten av andra akten. Trots det var AIK väldigt nära att krympa avståndet när Daniel Bång, tillbaka i laget igen jämfört med torsdagens match, kom fri och rundade Salak som dock fick ut en skridsko och räddade. Det var efter 19.58 – mål där och AIK hade fått en rejäl skjuts framåt inför den tredje perioden.

Men, målet kom och det i upptakten av tredje perioden. Oscar Ahlström klippte till direkt efter en vunnen tekning i krysset till höger om Alexander Salak. Reducerat till 3-2 efter 4.08. Matchen som till synes var avgjord efter två perioder var nu full av liv. Båda lagen skapade chanser framåt, Färjestad de vassaste men även AIK hittade lägen framför hemmamålvakten. Med två minuter kvar lämnade Viktor Fast isen och AIK spelade med en man mer. Lägen till kvittering fanns, men stannade vid just det. I stället satte Per Åslund slutresultatet 4-2 i öppet mål efter 19.53.

Redan i morgon söndag har AIK chansen att reducera matchserien. Det är klar fördel Färjestad. Det är matchboll. AIK har dock gjort en fantastisk säsong hittills och får gärna förlänga den ytterligare.

Tränaren Gunnar Persson summerade matchen på den efterföljande presskonferensen:
– Vi var energilösa idag. Vi hade innan matchen talat om tre saker i defensiven och offensiven som vi ville göra bättre. Inget av det lyckades vi med. Det är ändå starkt av grabbarna att lyckas ha kontakt ända in på målsnöret. Det väntar en ny match redan imorgon.

– Tror att tidsomställningen och Globens is talar till vår fördel i morgondagens match, avslutade Persson skämtsamt.