måndag 7 mars 2011

AIK vann Mot Hv71 med 4-2AIK överraskade HV71 på bortaplan och vann första matchen i kvartsfinalserien med 4–2. Daniel Bång var segerorganisatör med en vacker assist och ett klassiskt slalommål. Segern innbar AIK:s första slutspelsviktoria på tio år. Nu vänder serien till Stockholm och Hovet på onsdag.

Melin kastade om i femmorna inför första kvartsfinalen. Patric Blomdahl ersatte Richard Zednik i kedjan med Bång och Sandberg. David Engblom klev ner som back och gjorde plats för Johan Andersson i formationen med bröderna Ahlström. Melin och Persson valde att vila den på senaste tiden hårt matchade Josh MavNevin.
– Det är helt naturligt att en spelare med ett så långt uppehåll som Josh har haft behöver lite vila, sa Roger Melin till Canal+ innan matchen.

Hemmalaget började avvaktade och lät AIK ta tag i taktpinnen under första perioden. Det blev en händelsefattig start på kvarstfinalserien. Både AIK och HV71 fick möjligheter att spela powerplay utan att lyckas. AIK var det något bättre laget. Skotten slutade 11-7 till stockholmarnas fördel.

Andra perioden var en veritabel succé för det svartgula bortalaget. AIK fortsatte sitt respektlösa bortaspela med aggressivitet och mycket skridskoåkning. HV71 var håglösa något som AIK utnyttjade med precision. Redan efter tre minuter stod det 2-0 till AIK. Först satte en friställd Christian Sandberg 1-0, 35 sekunder in på mellanakten, efter en genial "bakomryggen"-passning av Daniel Bång. 2-0 rakar Oscar Ahlström in, mitt framför HV-målvakten Andreas Andersson, fint framspelad av comebackande Johan Andersson. Trots den goda utdelningen i fem mot fem skulle till och med det tidigare klickande powerplayspelet ge utdelning. Det var Kent McDonell som sin vana trogen stod på kontoret när Rastislav Pavlikovsky skickade in pucken framför kassen. McDonell visade fint målsinne när han trängd mitt framför Andersson lyfter upp pucken i nätet. Det var nästintill knäpptyst i HV:s hemmaborg, 3-0 till nykomlingen. Men det var inte slut med det. Daniel Bång visade när han snurrade i 4-0-pucken varför han tidigare under säsongen blev uttagen i landslaget. Bång serverades pucken av Dick Tärnström och åkte slalom mellan HV-backarna, sista statist att runda var HV-målvakten Andersson som inte fick tag på trissan.
– Vi är lite hetare än dem. Vi ligger på hela tiden och stör och ska fortsätta med det. Det gäller att fortsätta att spela som vi har gjort och inte falla tillbaka och spela på ledningen, säger AIK:s Daniel Bång till CANAL+ i paus.
Skyttekungen Martin Thörnberg hann reducera till 4–1 innan periovilan och ge hemmalaget lite kontakt inför tredje.

Tredje perioden skulle hemmalaget föra. Men mästarna hade svårt att meckla upp AIK:s starka försvarsspel. Och när väl pucken kom igenom höll Viktor Fasth den i magplattan. Efter 13 minuter blir dukiga Victor Ahlström utvisad för en tripping. Då chansade hemmatränare Janne Karlsson med att ta ut målvakten. Och det gav utdelning. Med bara fem sekunder av utvisningen hänger Andreas Falk upp pucken i nätmaskorna bakom en skymd Fasth. Reduceringen gav ytterligare nerv till matchen. Trots ytterligare ett sex mot fyra spel håller AIK tätt i slutminuterna och skrällen är ett faktum. AIK har vunnit sin första slutspelsmatch på tio år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar