söndag 17 april 2011

Banguras två mål gav poängAIK ställde upp med följande startelva i bortamatchen mot IF Elfsborg på Borås Arena: 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Robert Åhman Persson, 6 Alexander Milosevic, 8 Daniel Tjernström (K), 9 Martin Kayongo-Mutumba, 16 Martin Lorentzson, 19 Teteh Bangura, 20 Mohamed Bangura, 27 Ivan Turina, 28 Viktor Lundberg.

Avbytare: 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv), 14 Kenny Pavey (b), 15 Kevin Walker (mf), 18 Niklas Maripuu (mf), 21 Admir Ćatović (fw), 23 Christoffer Eriksson (b), 24 Daniel Gustavsson (mf).

Efter en halvtimmes spel borta mot IF Elfsborg hade AIK ledningen med 2-0 efter att Mohamed Bangura svarat för bägge målen. Ledningen räckte dock inte till tre poäng då hemmalaget kom i kapp och kvitterade till 2-2 i den 64:e minuten.

Det allsvenska mötet mellan IF Elfsborg och AIK på Borås Arena inleddes piggt och det var två lag som ville ta initiativet om matchen som bjöd upp till dans. I den femte minuten kom Niklas Hult igenom på vänsterkanten och slog ett bra inlägg mot David Elm som Ivan Turina gick ut och plockade på ett bra sätt. AIK:s första läge som luktade målchans kom i den nionde minuten då Martin Kayongo-Mutumba fick bollen på vänsterkanten, vände bort sin motståndare och vände in i banan där han sköt ett tungt skott som Jesper Christiansen räddade.

I matchminut elva slog Lasse Nilsson en frispark från mittplan som Elm nickskarvade strax utanför Turinas högra stolpe. Matchens dittills hetaste målchans kom efter en knapp kvarts spel då Daniel Tjernström vann bollen på mittplan och spelade fram Teteh Bangura som tog sig igenom försvaret, men misslyckades med skottet ur bra läge. Efter de inledande 15 första minuterna som var jämna kändes det nu som om Elfsborg började ta över spelet och fick utrymme för sitt passningsspel, dock utan att komma fram till några lägen.

I den 24:e minuten vann Tjerna återigen en boll på mittplan och spelade fram till Teteh Bangura som elegant vände bort Andreas Augustsson och kom fri till vänster i straffområdet. Christiansen svarade för en bra räddning, men returen gick rakt ut till Mohamed Bangura som kunde slå in AIK:s första mål på Borås Arena sedan 9 september 2006.

Målet lyfte AIK och fem minuter senare bjöd det svartklädda AIK-laget på rena klapp-klapp-spelet som avslutades med att Mutumba spelade in till Viktor Lundberg utanför straffområdet och han fick med sig bollen till ett bra läge och avslutade med vänsterfoten, men rakt på målvakten. Två minuter senare drev Robert Åhman Persson fram med bollen centralt och spelade till Mohamed Bangura som tog emot och sköt ett hårt, lågt skott som seglade in i det vänstra hörnet. 2-0 till AIK och en stor bortaklack firade rejält!

Tyvärr fick AIK inte spela på ledningen då Lasse Nilsson minuten efter målet kom igenom på högerkanten och sköt ett hårt skott från nära håll som Ivan Turina blockerade. Elfsborg behöll bollen i anfallsposition och via David Elm på högerkanten slogs en boll in mot straffpunkten där Niklas Hult dök upp och fick fram foten. Turina var nära att klara avslutet, men bollen gick efter touch på målvaktshandskarna in vid den vänstra stolpen. AIK:arna vädjade efter offside, men linjedomaren bedömde situationen rätt då Martin Lorentzson upphävde offsiden. Att målet skulle komma att ha en avgörande betydelse av matchutgången kändes direkt då bollen låg i nätmaskorna.

Med två minuter kvar av halvleken blev det oroligt bland AIK:arna då Mohamed Bangura vred sig i plågor efter att utan åtgärd ha stämplats på hälsenan av Oscar Hiljemark. På stopptid frispelades Lasse Nilsson och hans avslut räddades av Turina, men den gulklädde spelaren var redan (mycket tveksamt) avvinkad för offside.

Elfsborg gjorde två byten inför den andra halvleken och matchbilden svängde totalt. AIK blev avvaktande samtidigt som Elfsborg visade varför de är så svårslagna hemma på Borås Arena. I den 53:e minuten brände det till för första gången framför AIK-målet efter att Anders Svensson slagit en långboll ut på högerkanten som Lasse Nilsson tog ner och spelade in till Niklas Hult vid den bortre stolpen, men yttermittfältaren kom fel till bollen och missade möjligheten att, likt Bangura, bli tvåmålsskytt.

AIK lyckades inte hålla i bollen alls och det började kännas som en tidsfråga innan Elfsborg skulle vara i kapp målmässigt. 2-2 kom också i den 64:e minuten efter att hemmalaget tilldömts en hörna som Turina tyckte hade varit över kortlinjen innan han tippade den över ribban. Vänsterhörnan rensades bort, men inte bättre än att den gick till Daniel Nordmark utanför straffområdet och hans skott hittade fram till David Elm som på hockeymanér kunde styra in kvitteringen då offsiden upphävdes av Lorentzson. Målet påminde inte så lite om Paolo Rossis 3-2-mål mot Brasilien i VM 1982...

I den 66:e minuten kom AIK:s första avslut i den andra halvleken sedan Martin Mutumba gått in i banan och skjutit högt över motståndarmålet. Minuten senare var det nära hemmaledning efter att Lasse Nilsson slagit in ett inlägg från högerkanten som Martin Ericsson mötte direkt på, men Ivan Turina svarade för en bra räddning under ribban och istället för 3-2 blev facit en resultatlös hörna.

AIK:s problem att hålla i bollen i den andra halvleken fortsatte och så fort en AIK:are sköt bort bollen hamnade den hos en gulklädd som inledde en ny offensiv. Elfsborgs anfallslusta mattades dock av under avslutningen i form av att de inte kom till så många klara chanser, men bollinnehavet var fortfarande stort, totalt 58-42.

Med åtta minuter kvar av ordinarie tid kom Elfsborg i en snabb kontring på vänsterkanten genom Niklas Hult. Inlägget slogs mot Martin Ericsson och Lasse Nilsson, men Nils-Eric Johansson lyckades nicka bort bollen från AIK:s straffområde. Med fem minuter kvar tilldömdes Elfsborg ännu en frispark – totalt 21-12 – och Mohamed Bangura fick syna det gula kortet efter att bedömts stått för nära. Andra gången som Lasse Nilsson fick motta inlägget från högerkanten av straffområdet blev det mycket farligt. Bollen gick till David Elm som kom upp perfekt och mötte med pannan från drygt två meter, men Ivan Turina svarade återigen (även Djurgården i den 93:e minuten, 0-0) för en poängavgörande räddning då han på mållinjen lyckades mota bort bollen.

Efter en nervös avslutning blåste domaren efter tre stopptidsminuter av matchen och AIK lämnade en av årets svåraste bortamatcher med en poäng nerpackat i bagaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar