tisdag 29 juni 2010

David Villa sänkte Portugal

Spanien besegrade Portugal. Matchens enda mål gjorde av David Villa i den andra halvleken.

Spanien öppnade matchen i ett rasande tempo, och direkt i inledningen pressade man tillbaka Portugal. Torres skapade första chansen redan i den 1:a minuten. Han tog sig in från vänstersidan och fick på ett bra skott. Portugals målvakt Eduardo gjorde en kanon räddning på Torres avslut.

Två minuter senare testade Villa bössan. Villa fick på ett lurigt avslut som studsade obehagligt för Eduardo, som dock räddade. Portugal inledde matchen rätt så defensivt. Laget stängde ytorna för Spanien som fick problem under den första halvleken. I den 21:a minuten skapade Portugal sin första riktig heta målchans. Casillas räddade gjorde en dubbel räddning, när han först räddade Tiagos avslut och sedan boxade han undan sin egen retur mitt framför näsan på centertanken Almeida.

I mitten på den första halvleken låste sig spelet. Spanien hade en del boll, men hade svårt att komma igenom Portugals försvarsspel. Portugal spelade mycket bra defensivt och satsade på snabba omställningar. I den 38:e minuten fick Almeida ett kanonläge. Anfallaren fick gå upp ostört på ett inlägg men fick inte ordentlig träff på bollen.

Den första halvleken blev mållöst.

Spanien öppnade även den andra halvleken bäst, men det var Portugal som i den 50:e minuten var mycket nära att ledningen i matchen. Återigen var det en snabb kontring som bäddade för läget. Almeida slog ett inlägg mot Ronaldo. Puyol fick ut ett ben, och styrde bollen över Ronaldo och även över sin egen målvakt. Bollen gick strax utanför stolpen.

Tio minuter in i den andra halvleken blev det återigen dåligt tempo i matchen. Spanien saknade rörelse i anfallsspelet, vilket gjorde att Portugal kunde ganska enkelt försvara sig.

I den 59.e minuten byttes Torres ut och inkom Fernando Llorente, för Spanien. Llorente hamnade direkt i hetluften. Ett bra inlägg nådde fram till en fristående Llorente, som satte pannan till. Eduardo i målet gjorde en fantastisk räddning på Llorentes nick från nära håll.

I och med att Llorente kom in fick Spanien bättre fart på sitt anfallsspel. Llorente sprang betydligt mycket mer än vad Torres gjorde. I den 63:e minuten kom matchens första mål, och det var inte helt oväntat Spanien som tog ledningen.

David Villa avslutade ett lysande anfall när han på sin egen retur chippade bollen via ribban och in mål. Det var första målet som Portugal släppte in i årets VM. Efter målet öppnade spelet upp sig. Portugal lyfte upp laget, och det gav en del ytor för Spanien. I den 70:e minuten var Ramos nära att öka på till 2-0. Ramos tog sig förbi på högerkanten och tvingaDe Eduardo till en fin räddning.

Spanien var mycket bra sedan Llorente kom in. Hans löpningar öppnade upp för andra att skapa målchanser. I den 77:e minuten fick Villa nästa läge. Villa avslutade med ett skott utanför straffområdet. Avslutet var välplacerad och Eduardo tvingades till ännu en fin räddning.

Spanien hade sedan imponerande kontroll på matchen. Portugal var egentligen aldrig nära en kvittering. Med tre minuter var Spanien nära att avgöra matchen helt. Villa hittade fram till Llorente som nickade strax utanför. I anfallet efter fick Portugal Ricardo Costa utvisad, då han satte upp en armbåge på en spanjor.

Spanien höll undan från ett uddlöst Portugal.