söndag 27 juni 2010

Ghana Vidare

Ghana besegrade USA i en mycket dramatiskt match. Stor matchvinnare för Ghana blev Asamoah som sköt segermålet i förläggningen.

Ghana fick en drömstart i matchen när man i den 5:e minuten tog ledningen. Kevin Prince-Boateng snodde åt sig bollen och gjorde allt på egen hand. Mittfältaren drev förbi försvaret och avslutade lågt utom räckhåll för målvakten Tim Howard.

USA var inte bra i den första halvleken. Lagets mittfältsspel var inte bra och där hade Ghana stor spel övertag. USA var varken ett, tvåa eller trea på bollen. USA första farlighet kom i den 22:a minuten. Michael Bradley fick en genomskärare som han slog in mot mitten av straffområdet men den ghananske målvakten Kingson räddade.

Med tio minuter kvar av den första halvleken var USA mycket nära att kvittera. Robbie Findley kom igenom och fick till ett bra avslut men Kingson räddade med en fotparad.

Två minuter senare var Ghana ytterst nära att öka på 2-0. Kwadwo Asamoah bröt sig igenom men Evertonmålvakten Howard kunde styra undan med benet.

Ghana hade med sig 1-0 ledning i paus.

I den andra halvleken kom USA ut som ett helt nytt lag. Vi har sett det tidigare och idag fick vi se ett helt annat USA. Laget tog för sig på mitten och började vinna dueller. Direkt i inledningen skapade USA en kanon möjlighet. Feilhaber som hoppade in i halvtid, blev frispelad av Altidore. Feilhaber fick på ett bra avslut, men återigen var Kingson i vägen.

Eftersom USA var mycket aggressivare på mitten i den andra halvleken tappade Ghana en del av det fina spelet från den första halvleken. I den 62:a minuten kom kvitteringen för USA. Jonathan Mensah kapade Clint Dempsey innanför straffområdet och domare Kassei pekar på straffpunkten. Landon Donovan tog hand om straffen och satte den via stolpen.

Efter det tog USA över matchen under en period, och målvakten Kingson tvingades till ett par bra ingripande. Efter det spelade båda lagen mycket avvaktande och försiktigt. Bästa chansen att avgöra fick Ghana med åtta minuter kvar av matchen. Asamoah Gyan fick pannan på ett vänsterinlägg men bollen gick utanför. Matchen gick till förläggning.

Tre minuter in i den första förläggningen tog Ghana ledningen. Asamoah löpte sig fri inne i straffområdet och tryckte in 2-1 till Ghana. Efter det hade Ghana god kontroll på händelserna i den första förläggningen.

USA jagade en kvittering under den andra förläggningen, men Ghana försvarade sig mycket bra. USA skapade en del halvchanser, men målvakten Kingson var mycket bra i målet och gjorde ett par mycket bra ingripande även i den andra delen av förläggningen.

Ghana tog sig där med vidare till en kvartfinalen.