fredag 2 juli 2010

Holland slog ut Brasilien

Holland slog ut Brasilien efter att man har vänt 0-1 underläge i halvtid till seger 2-1. Brasilien dominerade den första halvleken, men Holland kom tillbaka i den andra och vände på det hela.
Brasilien dominerade i den första halvleken och var klart det bättre laget. Inledningen av matchen bjöd på ganska hårt spel på mitten, där båda lagen ville sätta sig i respekt. I den 8:e minuten hade Brasilien en boll inne, men målet blev helt korrekt bortdömd för offside. Två minuter senare tog Brasilien ledningen genom Robinho. Melo slog en fantastisk genomskärare på 30 meter till en fristående Robinho som utan problem kunde lägga in matchens första mål. Det holländska försvaret stod och sov, när Robinho rann igenom.

Holland hade svårt att skapa heta målchanser i den första halvleken. Brasiliens försvar var prickfri under hela halvleken. I den 25:e minuten var Brasilien nära att öka på till 2-0. Alves fick in ett lågt inlägg som Juan möter med ett tillslag i straffområdet. Avslutet strök Stekelenburgs ribba. Fem minuter senare bjöd det hårdkritiserade Brasilien på en drömanfall. Robinho hade lekstuga på vänsterkanten och hittade via Fabiano till Kaká. Kaká fick med sig bollen och försökte placera in den. Bollen gick mot krysset, men Stekelenburg fick ut handen i sista stunden och kunde på något mirakulöst sätt tippa skottet till en hörna.

Holland skapade en del halvchanser i den första akten, men var aldrig riktigt nära ett mål. Brasilien visade bra försvarsspel och framförallt hade man bra rörelse i anfallsspelet.
1-0 till Brasilien var ställningen i halvtid.

Holland fick en drömstart i den andra halvleken. I den 53:e minuten lyckades man lite från ingenstans få in en kvittering. Sneijder slog ett inlägg som touchade Felipe Melo och letade sig in bakom César, som kom ut på mellan hand. En tavla av både Melo och målvakten César, som brast i kommunikationen. Efter det fick Holland extra energi och tog under en period över matchen.

Brasilien skapade ett bra läge i den 66:e minuten. Kaká tog ner bolen och försökte lobba in bollen med bredsidan bakom Stekelenburg. Avslutet gick dock utanför. Två minuter senare tog Holland ledningen i matchen. Efter ett inlägg nickskarvade Dirk Kuyt bollen. Framför målet höll sig Sneijder framme och nickade in 2-1 till Holland. Efter det blev Brasiliens Felipe Melo utvisad. Mittfältaren stämplade Robben och det röda kortet var solklart.

Trots tio man på plan satsade Brasilien givetvis framåt och det öppnade för holländska kontringar. I den 81:a minuten var Brasilien mycket nära att kvittera. Efter en bra slagen hörna höll på att leta sig in i mål, men Kuyt dök upp som gubben i lådan, och nickade bollen till en ny hörna.
Så var det här med holländska kontringar. I den 83:e minuten var man nära att stänga matchen. van Persie spelade över bollen till Sneijder som testade César, men César räddade.

Nästa chans för Holland fick Kuyt. Kuyt bröt sig igenom. Anfallaren var helt fri med César men valde av någon anledning att hålla inne med avslutet, och en försvarare hann upp och emellan.
Brasilien orkade aldrig resa sig, och var aldrig riktigt nära att kvittera. Holland är där med klart för semifinal. Mer tankar och kommentarer kommer efter den andra matchen.