måndag 19 juli 2010

Inför A.S. La Jeunesse d’Esch-AIK

På onsdag är det dags för AIK:s returmöte med A.S. La Jeunesse d’Esch i den andra kvalomgången till gruppspelet i prestigefyllda Champions League. AIK har 1-0 från mötet på Råsunda Fotbollstadion inför matchen i Luxemburg. Avspark på Stade de la Frontière onsdagen den 21 juli, kl 17:00.

AIK gjorde ingen bra match i det första mötet med A.S. La Jeunesse d’Esch, mästarna från Luxemburg, och fick nöja sig med 1-0 efter att Pontus Engblom svarat för matchens enda mål i den 57:e minuten, med benägen hjälp av Marc Oberweis i motståndarmålet. AIK:s första halvlek var dålig samt riktigt stillastående och Luxemburgarna kunde enkelt försvara sig. Flávio var i slutminuten nära att öka på till 2-0, men avslutet gick utanför den vänstra stolpen.

Ett mål på Stade de la Frontière i Esch-sur-Alzette borde garantera att AIK är vidare till den tredje omgången då hemmalaget i sådant fall måste göra tre mål. Det gäller dock att vara ödmjuka inför uppgiften och koncentrerade till 100% då vi ännu minns Europafiaskon som exempelvis NK Primorje 1997.

Senast AIK kvalade till Champions League var sommaren 1999. Då inleddes resan på bortaplan mot vitryska Dnjepr-Transmash och Daniel Tjernström gav AIK ett utmärkt läge inför returen genom att slå in matchens enda mål i den 90:e minuten. På Råsunda vann AIK relativt enkelt med 2-0 efter att Karl Corneliusson och Tomas Gustafsson målat.

AEK var nästa motståndare och värmen i Aten var ofattbar när Gnaget med Mattias Asper i storform lyckades hålla 0-0. I returen svarade Nebojsa Novakovic för ett att klubbens viktigaste - och mest historiska - fullträffar då han satte 1-0 i den 58:e minuten. Råsunda fullkomligt exploderade - och AIK var för första gången någonsin klara för Champions League.

AIK har inte spelat internationell fotboll sedan hösten 2007 då man i UEFA-cupen föll mot Hapoel Tel Aviv FC efter 0-0 borta och 0-1 hemma.

Går AIK vidare till den tredje omgången så står norska Rosenborg BK eller nordirländska Linfield FC för motståndet och första matchen spelas då onsdagen den 28 juli, kl 20:45 på Råsunda. Biljetter till matchen släpps i sådana fall på torsdag den 22 juli. Mer biljettinfo finns här.