fredag 16 juli 2010

Matchrapport: AIK - A.S. La Jeunesse d’Esch (CL-Kval)

Fördel AIK inför returen
AIK besegrade A.S. La Jeunesse d’Esch med 1-0 (0-0) inför 11 515 åskådare på Råsunda Fotbollstadion i den första kvalmatchen till Champions League. Den första halvleken var oerhört chansfattig, men 12 minuter in i den andra akten spräckte Pontus Engblom nollan då han ur snäv vinkel fick in bollen i mål. Flávio var i slutminuterna nära att öka på ledningen, men AIK fick nöja sig med 1-0 inför returen i Luxemburg nästa vecka.

AIK spelade på tisdagskvällen sin första internationella match på tre år när man mötte A.S. La Jeunesse d'Esch från Luxemburg i vad som utvecklades till en torftig fotbollsmatch som hemmalaget vann med 1-0, målet inprickat av Pontus Engblom, med god hjälp av Jeunesses målvakt Marc Oberweis, i den 57:e matchminuten.

AIK-tränaren Alex Miller hade i flera intervjuer inför matchen sagt att det viktigaste när man vill avancera i Champions League, eller andra internationella cuper, är att inte släppa in mål på hemmaplan. Och sett till dagens insats verkar det som att det var en väsentlig del av matchplanen. När bortalaget är minst lika övertygade om vikten av att inte släppa in mål på bortaplan, så blir underhållningen ofta därefter.

Hur som helst så var det i alla fall Gnaget som överlag ägde matchen, hade mest bollinnehav, var skickligast på att skapa målchanser, och var vassast i avsluten. I den första halvleken skapades dock inte många nämnvärda målchanser, den farligaste kom efter knappt 25 minuter när Goran Ljubojevic, som i övrigt inte hade någon lyckad dag, lobbade fram bollen till Pontus Engblom i straffområdet, men Engbloms nick vållade inte målvakten Oberweis några större problem.

På presskonferensen efter matchen berättade Alex Miller om att han i halvtid talat till sina spelare om vikten av att våga, han menade på att man blivit lite för trygga och lite nervösa att göra fel, och att man allt för sällan vågade vara konstruktiv, vilket var något han efterlyste till den andra halvleken. Och den började också lovande, knappt sju minuter hade spelats när AIK skapade sin första hörna i matchen, och en kort variant slutade med att Nils-Eric Johansson fick skottläge med vänstern, träffen blev dock inte helt klockren.

Fem minuter senare kom det förlösande målet, Pontus Engblom löpte i djupled till vänster i straffområdet, fick bollen och skickade in ett inlägg, något slumpartat fick han tillbaka bollen och sköt istället bollen mot mål, och med god hjälp från en olycksam Oberweis hamnade bollen i mål.

Minuterna därpå lyckas Jeunesse skapa några målchanser, men nivåskillnaden lagen emellan märktes tydligt i det konstruktiva spelet, taktiskt och fysiskt höll Jeunesse en hyfsad nivå, men när det gällde den konstruktiva tekniken och förmågan att hitta avslutslägen, samt även att sätta dit dem, var de, av vad vi fick se under denna match, en bra bit från allsvensk kvalitet. Den bästa chansen till kvittering fick man genom en frispark från drygt 25 meters håll i den 65:e minuten, men mittfältaren Gregory Servais drog den ett par meter över Ivan Turinas ribba.

I matchens slutskede fick inbytte högeryttern Admir Catovic ett par bra lägen att öka på ledningen, utan att lyckas, den bästa chansen tillföll dock Flávio efter att blivit serverad bollen på en djupledslöpning, men brassen fick en dålig bollträff och skottet gick långt utanför. Mycket mer än så hände inte i en överlag intetsägande match, AIK har ett bra utgångsläge inför returen i Luxemburg om en vecka, och om kvalitet får avgöra bör Gnaget avancera komfortabelt.