söndag 4 juli 2010

Spanien slog Paraguay

Det var VM:s galnaste match. Tråkigaste match. Häftigaste. Mest nervslitande. Med två missade straffar. Stolpträffar. Och ett mål. Av David Villa. Spanien är för första gången i historien i semifinal efter 1–0 över Paraguay.

- Jag måste få tacka Pepe Reina. Det var han som skvallrade var Cardozo brukar lägga sina straffar, säger spanske målvakten Iker Casillas.

Det var efter 57 minuters spel som Paraguay fick en korrekt dömd straff då Gerard Piqué drog Oscar Cardozi i armen.

Annons:

Guatemala-domaren Carlos Batres dömdes straff, och normalt så säkre Cardozo stegade fram.

Då hade det alltså gått nästan en timme av en VM-kvartsfinal som var så tråkig att till och med vuvuzelorna gäspade.

Ett enda skott (!) på hela halvleken säger väl det mesta och det avlossade lite lamt från ganska långt håll av Jonathan Santana.

Sedan började som en blixt från klar himmel ett par minuters osannolik dramatik.

Pepe Reina, den spanske andremålvakten som normalt vaktar stolpar i Liverpool, viskade i Iker Casillas öra att den där Cardozo brukar skjuta till vänster. Och skjuta hårt.

Precis det skedde också.

Real Madrid-målvakten klistrade bollen och jublet visst då inga gränser.

Efteråt, efter den paraguayanska sortin från detta VM, gick Oscar Cardozo gråtande ut från Ellis Park. Otröstlig.

- Den här dagen var det vår tur att lida, sade inhoppande Roque Santa Cruz, till vardags i Manchester City.

- Det här var som en knock i ansiktet.

Bara minuten efter den paraguayanska straffen fick spanjorerna en likadan dusör av domaren.

David Villa fälldes och föll och den här gången var det Xabi Alonsos tur att stega fram.

Och han sköt en perfekt boll. Snyggt och hårt. Men domaren var inte nöjd.

Han tyckte att spanjorerna hade rusat in i straffområdet för fort och straffen gick om.

Då var det Paraguay-målvakten Justo Villars tur att briljera och han räddade.

Sedan tände matchen till och det var nog en och annan som ställde in sig på förlängning.

Men det finns ju en spanjor som heter David Villa.

En man som före kvartsfinalen hade gjort fyra av Spaniens fem mål.

Nu sköt Pedro i stolpen i 83:e minuten och Gubben-i-lådan-Villa dök upp.

Han prickade bägge stolparna för säkerhets skull, och Spanien hade 1–0 och skrev fotbollshistoria.

Roque Santa Cruz hade en gyllene chans att kvittera i slutminuterna men Iker Casillas hann ut.