fredag 27 augusti 2010

AIK utslagna i Sofia

AIK är utslagna ur kvalet till Europa League efter att ha förlorat med 1-2 mot Levski Sofia på bortaplan. Mohamed Bangura gav AIK ledningen i den 11:e minuten, men två mål inom loppet av 102 sekunder i inledningen av den andra halvleken avgjorde matchen.

Stämningen på Stadion Georgi Asparuhov var mäktig då den avgörande kvalmatchen mellan PFC Levski Sofia och AIK inleddes. AIK-spelarna hade fått en föraning om vad som väntade redan under uppvärmningen då de äntrade/lämnade planen till en högljudd visselorkan.

Redan i den andra minuten fick hemmalaget iväg ett farligt inlägg från högerkanten som Nils-Eric Johansson tvingades nicka till hörna. Tre minuter senare kom Levski i ett 1-mot-1-läge som Per Karlsson styrde upp bra. I den sjunde minuten fick matchens lirare Garra Dembele ett skottläge i straffområdet, men AIK-försvaret styrde bort bollen till ännu en hörna.

Stadion tystnade totalt efter 10:23 då Mohamed Bangura la in bollen i mål efter att målvakten Bozhidar Mitrev totalt misslyckats med att fånga upp Kenny Paveys låga inlägg från högerkanten. AIK hade ena benet i Europa League då det nu krävdes två mål av hemmalaget. Levskis offensiv var dock fruktansvärd och AIK fick kämpa för att freda det egna målet.

Efter en kvarts spel kom Veselin Minev igenom till vänster i straffområdet och fick ett bra läge att skjuta, istället valde han att spela in en hård boll framför mål till publikens stora missnöje. Dembele fick ett mål avvinkat för offside i den 25:e minuten, domslutet var korrekt, men dröjde en sekund för länge för att man som AIK:are skulle känna sig lugn. Tre minuter senare var det återigen dags för den oerhört farliga Dembele att skapa oreda i AIK-försvaret då han tog sig igenom till vänster i straffområdet, men fick för snäv vinkel för att skottet skulle gett Ivan Turina några problem. Målchansen var dock inte över och på det efterföljande inlägget nickade en Levski-spelare i ribban.

AIK hade endast två avslut i den första halvleken. Det andra kom i den 31:a minuten då Daniel Tjernström fick bollen på mittplan, avancerade och sköt ett stenhårt skott som gick någon meter över mål. Halvleken avslutades med några farliga fasta situationer för hemmalaget, men AIK redde ut stormen och hade ledningen i paus.

Direkt i den andra halvlekens inledning var Dembele återigen på språng, men Robert Åhman Persson lyckades bryta passningen i absolut sista stund och förhindrade därmed ett friläge. Halvleken var inte ens fyra minuter gammal då Levski utjämnade. Ett inlägg från högerkanten bröstades ner av Dembele till Daniel Mladenov som fick på ett bra skott som gick in i det högra hörnet av AIK-målet. Kvitteringen lyfte hemmalaget och publiken ännu mer (om nu det var möjligt) och endast en och en halv minut senare kom man på vänsterkanten och slog ett inlägg mot den bortre stolpen som flera AIK:are signalerade för skulle varit över kortlinjen. Vid den bortre stolpen passade en hemmaspelare ner bollen till Dembele som enkelt slog in 2-1.

Publiken var nu helt i extas och Levski pumpade på för att avgöra matchen. Målskyttarna Mladenov och Dembele hade de kommande minuterna nya bra chanser, men Turina och turen räddade AIK.

AIK hade oerhört svårt att få tag i bollen under den andra halvleken och tvingades slå långa bollar direkt som man erövrade densamma. Levski kunde – och borde – ha gjort fler mål, men det stannade vid 2-1 vilket gjorde att AIK fortfarande hade chansen så man skapade en hörna i den 91:a minuten, men domaren blåste av för frispark för målvakten och AIK var därmed ett slaget lag