onsdag 25 augusti 2010

Inför PFC Levski Sofia-AIK

På torsdag avgörs det om AIK:s Europaäventyr fortsätter med åtminstone sex gruppspelsmatcher i höst eller om det är slutspelat för denna gång. 0-0 på Råsunda i den första matchen innebär att ett mål för AIK kräver två av PFC Levski Sofia. Avspark på Georgi Asparuhov Stadium i Sofia torsdagen den 26 augusti, kl 20:30 (lokal tid).

AIK svarade för en klart godkänd insats borta mot seriefyran Örebro SK och borde fått med sig en poäng hem, men en olycklig frispark precis utanför straffområdet på stopptid gjorde att Nordin Gerzic kunde avgöra med matchens sista spark. AIK hade en mycket bra period i mitten av den första halvleken och Mohamed Bangura (nick som räddades på mållinjen), Martin Lorentzson (nick i burgaveln) och Admir Catovic (skott som täcktes till hörna) var nära att ge AIK ledningen. I den andra halvleken hade Bangura ett bra skott från långt håll som John Alvbåge gjorde en bra räddning på. Gnaget blev lite för defensiva under den avslutande kvarten och hemmalaget fick kontrollera spelet på ett helt annat sätt än tidigare.

PFC Levski Sofia besegrade i söndags nykomlingarna PFC Kaliakra Kavarna med 3-0 (1-0) på hemmaplan. Aleksandar Aleksandrov gjorde 1-0 i den 41:a minuten och avgjorde matchen med sitt andra mål i den 89:e minuten innan Ismail Isa fastställde slutresultatet på straff. Segern lyfte Levski till andra plats i tabellen, en poäng efter PSFC Chernomorets Burgas.

Levski Sofia har tagit sig vidare i kvalspelet efter 8-0 mot Dundalk FC och 6-3 mot Kalmar FF. Svenskarna var dock endast ett mål ifrån avancemang i slutminuterna efter att hämtat upp 0-3 till 2-3 (mötet på Fredriksskans slutade 1-1), men på stopptid gjorde hemmalaget ytterligare två mål. Bästa målskyttar så här långt i kvalet är fransmannen Garra Dembélé med fem fullträffar, följd av Ismail Isa (4) och Daniel Mladenov (3).