torsdag 24 februari 2011

AIK Besegrade Vasalund


AIK ställde upp med ett nykomponerat lag i träningsmatchen mot Vasalunds IF. Det bjöds på en startelva med sju A-lagsspelare, två provspelare och två från AIK:s samarbetsklubb FC Väsby United. Skytteholms IP bjöd på sol, men en sträng kyla. Kylan och den ovanliga matchtiden höll dock inte de AIK-intresserade borta och läktarna var välfyllda.

AIK gjorde avspark och de inledande minuterna handlade mest om ställningskrig på mittfältet och inga målchanser skapades. Provspelaren Sandro José Ferreira da Silva lyckades i den sjätte minuten med en kort dribbling på mittplanen på sin vänsterkant och ett jubel steg från publiken innan han blev av med bollen i andraläget.

Minuten senare kom han återigen med boll och blev nedgjord i samband med att bollen gick vidare till Mattias Genc på mittplan. Genc passade in till Kevin Walker i straffområdet som snurrade runt och spelade kort ut till Daniel Gustavsson till höger i straffområdet. DG sköt direkt och målvakten räddade, men inte bättre än att bollen studsade över honom och in i mål. En drömstart för AIK.

AIK fick mer bollinnehav efter målet, men utan att skapa några reella chanser utan spelet på mittplan fortsatte. I den 13:e minuten var Goran Slavkovski på väg igenom efter en långboll från egen planhalva, men målvakten hann före honom och tog bollen på straffgränsen. Två minuter senare kom Vasalund i ett farligt anfall på vänsterkanten och slog ett inlägg som mittbacken Robert Åhman Persson rensade till en högerhörna, som nickades bort av vänsterbacken Christoffer Eriksson.

Om inledningen av matchen var händelsefattig så tände matchen till i mitten av halvleken och en rad chanser dök upp. I den 18:e minuten blev Genc elegant frispelad av Walker, men skottet gick strax utanför det vänstra krysset. Mycket bra passning av AIK:s nummer 15! Strax senare var Genc på väg igenom efter slarv i försvaret, men den siste försvararen tog både boll och AIK:aren och redde ut situationen.

Det var nu nästan total AIK-dominans, men så som en blixt från klar himmel vände Vasalund spelet på vänsterkanten och tog sig in i straffområdet där Daniel Sundgren fällde motståndaren och domaren hade bara att sätta pipan i munnen och signalera för en solklar straffspark. Lagkaptenen Linus Malmborg gick fram och slog en bra straff till vänster, Kenny Stamatopoulos gick åt rätt håll, men nådde inte den välplacerade bollen och 1-1 var ett faktum.

Den följande tiominutersperioden var det mer Vasalund som förde spelet, dock utan att skapa några målchanser, men AIK tappade lite av initiativet efter kvitteringen som kändes som en kalldusch. I den 35:e minuten började dock AIK på allvar jaga ett ledningsmål igen och Åhman Persson slog en långboll till Daniel Gustavsson på högerkanten. DG passade in till Genc som fick ett utmärkt skottläge, men bollen for högt över ribban. AIK kändes hetare igen.

Robert Åhman Persson slog strax därefter ett väl avvägt inlägg till Goran Slavkovski i straffområdet, men nicken gick metern utanför den högra stolpen. Det var nu målchanser för AIK i varje anfall och i den 37:e minuten var det nära 2-1 efter att Kevin Walker skjutit ett hårt skott från straffområdesgränsen som målvakten släppte retur på, men Slavkovski ´blev avvinkad för offside på returen när han revs ner av målvakten.

Två minuter senare var det återigen läge för provspelaren Slavkovski då han fick bollen i straffområdet efter att fått ett instick av DG, men skottet täcktes av en motståndare. Med fem minuter kvar av halvleken skapade Vasalund helt plötsligt ett halvfarligt läge som Stamatopoulos tvingades boxa bort och kort därefter fick de en vänsterhörna som Alexander Milosevic nickade undan.

Slutsekunderna blev dramatiska då först Christoffer Eriksson slog ett inlägg från vänsterkanten som Genc mötte på volley, men bollen gick rakt i famnen på målvakten. I anfallet efter kommer Walker igenom på högerkanten och lobbade över den utrusande målvakten från långt håll, men bollen slog i ribban och studsade ut, men ingen AIK:are nådde returen.

AIK gjorde ett byte i paus då Åhman Persson ersattes av David Fällman från Väsby. Vasalund inledde den andra halvleken piggt och kom i ett farligt kontringsläge, men nyinbytte Fällman rensade bort bollen. I den 49:e minuten var det nära AIK-ledning efter att Walker slagit fram bollen till Mattias Genc som med hjälp av Slavkovski vände bort sin försvarare, men la bollen utanför den närmaste, vänstra stolpen.

Minuten senare var det dags för domaren att signalera för eftermiddagens andra straffspark efter att Genc dragits ner av målvakten och det var en lika solklar straff som Vasalunds 26 minuter tidigare. Kevin Walker tog hand om straffen och slog den hårt åt vänster, men i perfekt höjd för målvakten som också räddade. Returen gick dock ut till en framrusande Genc som högg som en kobra och slog in bollen i det högra hörnet. 2-1 till AIK på ett lite annorlunda sätt.

Minuten senare var Goran Slavkovski nära mål då han fick bollen på vänsterkanten med målvakten ur position, men skottet gick i burgaveln. I den 58:e minuten skapade AIK en vänsterhörna efter att Christoffer Eriksson svarat för en djupledslöpning. Hörnan slogs av Walker till Genc som centralt nickade ner bollen till lagkapten Daniel Tjernström som placerade in bollen lågt vid den vänstra stolproten. Ramsan ”Tjerna till landslaget” dröjde inte många sekunder.

Några minuter senare fick Slavkovski bollen centralt och drev mot mål då han sköt ett hårt skott som tog klockrent i den högra stolpen. Med dryga 20 minuter kvar gjorde AIK två byten i kort följd då Tjernström och Daniel Gustavsson gick ut till förmån för Sal Jobarteh och Jacob Ericsson.

Jacob Ericsson svarade för ett piggt inhopp i premiären mot Västerås SK (1-1) och upprepade den insatsen även idag. Med 13 minuter kvar av matchen fick han på vänsterkanten en kort passning av Mattias Genc. 17-åringen gick in i banan och sköt ett lågt välplacerat skott som gick in vid den vänstra stolpen.

Med åtta minuter kvar gjorde AIK sina sista byten då Genc och Daniel Sundgren gick ut och ersattes av juniorlagets Andrew Sumba och Joakim Nilsson. Slutminuterna blev händelsefattiga och när domaren blåste av matchen kunde det konstateras att AIK vunnit ”kampen om Skytteholm”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar