söndag 20 februari 2011

Nära Poäng Mot HV

Trots att Viktor Fasth storspelade och att pucken dansade på mållinjen i slutsekunderna blev AIK luggade på poäng i Jönköping. HV71 tog ledningen efter 33 sekunder och AIK fick jaga i resten av matchen. Patrik Nemeth, som reducerade till 2-1 i slutet av andra perioden, fick göra sitt första elitseriemål. På tisdag väntar Brynäs på Hovet.

Nykomlingarna mot mästarna, botten mot toppen. Det mesta talade för HV71 i matchen mot AIK i Kinnarps Arena. Men i första perioden stod AIK upp bra och dominerade händelserna. Men mästarna skulle få en tidig ledning. Man startade första bytet i ett ursinnigt tempo och AIK:arna blev statyer när landslagsanfallaren Martin Thörnberg från slottet kunde smälla in 1-0. Men efter det handlade det mesta om AIK. Skotten var 8-1 till stockholmarna en bra bit in på perioden. Både Daniel Rudslätt och Richard Zednik hade fina lägen framför HV-målvakten Andreas Andersson. Men smålänningarna lyckades hålla tätt till periodvilan. AIK:s försvarspel var stabilt och alla spelare jobbade hårt i båda riktningarna.

I andra perioden var det HV71 som höll i taktpinnen. Man skapade många farliga chanser och AIK:arna hängde inte riktig med de första tio minuterna. Bara en storspelande Viktor Fasth stod i vägen från att resultatet skulle galoppera iväg. Efter att ha kammat noll i pressen mot Fasth stack AIK:arna fram med allt farligare chanser. Efter 17 minuter fick AIK ett två mot ett läge. Men en lång klubba från HV-backen hindrade anfallet och HV71 kunde vända i en kontring. Omställningen gick blixtsnabbt och Fredrik Bremberg levererade en kalaspass till Kris Beech som fri från slottet överlistade Fasth. 2-0 till HV. Ett väldigt tungt mål för AIK som var på väg tillbaka in i matchen. Men minuten senare var det AIK:s tur att vända spelet. Mitt i ett HV-byte fick AIK chansen i en 3 mot 2 situation. Ett vackert droppass av Victor Ahlström precis innanför blå gav Patrik Nemeth chansen. Juniorbacken visade på rutin när han sköt mellan benen på HV-spelaren, skymt för Andersson, och placerade pucken högt i nätmaskorna. Viktig reducering och Nemeths första elitseriemål. Skotten i perioden gick i HV71:s favör.

I tredje perioden gav och togs det en hel del från båda lagen. HV71 försvarade sig bra och gav AIK:arna inte många chanser. Bästa läget fick Richard Gynge som stark med pucken rundade kassen chansen och fick ett mer elle mindre öppet mål. Men ryggsäcken med HV-spelare blev för tung och chansen försvann. Däremot fick Gynge med sig en utvisning som dock inte gav någon utdelning. Det dröjde till slutminuterna innan AIK skulle få ett rejält tryck mot HV-målet. Först fick Rudslätt sitt andra friläge i matchen men misslyckades med avslutet och drog, i sekvensen efteråt, på sig en utvisning. Men HV71 kontrade med en ännu märkligare utvisning 30 sekunder senare då man i powerplay drog på sig ett lagstraff med för många spelare på isen. AIK tog ut målvakten och skapade ett mäktigt tryck. Comebacken Josh MacNevin visade skicklighet gång på gång i spelformen och höll kvar pucken i zon. MacNevin kommer att betyda mycket i slutspurten av serien. Trycket blev allt starkare och pucken dansade på mållinjen några gånger. Men när slutsignalen ljöd hade trissan inte lyckats passera mållinjen.

Det fortsätter att vara tätt i botten av tabellen. På tisdag väntar Brynäs hemma på Hovet.