tisdag 22 mars 2011

Förlust i Första Semin

AIK förlorade första semifinalmatchen mot Färjestad i Karlstad. Efter en hyfsad första period som slutade 1–1 blev AIK tillbakapressade i andra. Värmlänningarna hade bättre fart under skridskorna och kunde ta ledningen i mittenperioden. I tredje skapade Gnaget lite tryck men saknade udden i anfallen. Nu väntar serien hem till Stockholm och assisterande tränaren Gunnar Persson lovar bättring. – Vi kan betydligt bättre än så här. På torsdag kommer vi rejält revanschsugna till ett fullsatt Hovet. Jag lovar att vi kommer lyfta oss ett par snäpp.

Direkt när pucken släpps försöker båda lagen sätta sig i respekt. Patric Blomdahl får in en tackling på Christian Berglund och David Engblom hamnar i en brottningsmatch med Emil Kåberg i sekvensen efter. Sanny Lindström får matchens första chans, men Viktor Fasth får inleda matchserien med en fin räddning. Strax efter får Färjestads möjlighet att spela i numerärt överläge sedan Stefan Johansson visas ut.

Boxplayspelet klaras av lysande och istället kan Oscar Ahlstöm distinkt placera in pucken i krysset bakom Alexander Salak, med fin hjälp av broder Oscar samt Patric Blomdahl.

Det är hemmalaget som för spelet långa stunder, men AIK visar oftast upp ett mycket tätt försvarsspel runt Viktor Fasth. När det återstår 46 sekunder av första perioden kan dock Rikard Wallin styra in Martin Sevcs skott i numerärt överläge och lagen kan gå till pausvila med ett oavgjort resultat.

Färjestad inleder den andra perioden piggast, men det är AIK som får periodens första powerplaymöjlighet – som dock inte förvaltas på önskvärt sätt.

En bit in i perioden plockar domaren bort Johan Andersson från en tekning nere vid Viktor Fasth. Tekningen förloras rakt bakåt och Magnus Nygren kan få in pucken bakom Fasth. Perioden karaktiseras av griniga spelare ute på isen och Färjestad är bättre på att kontrollera en sådan matchbild och gör en bra period.

Känslan är att tiden rinner iväg snabbt i den tredje perioden. Inget av lagen skapar några vidare chanser och spelet fortsatt fysiskt och det blir smågruffigt vid var och varannan avblåsning. Färjestad skapar dock ett jätteläge som måste videogranskas av måldomaren, men det bedöms inte som mål. I anfallet efter skapar AIK bra kvitteringschanser och Pelle Prestberg blir tvingad att slå pucken uyanför sargen – AIK får chansen i power play. Mattias Sjögren kan i spelvändning kommer ren mot Viktor Fasth, men hanm prickar stolpen. Med två minuter kvar plockar AIK ut Viktor Fasth.

Gunnar Persson mötte pressen efter matchen och var inte nöjd med lagets agerande.
– Vi agerade mycket segare än vad vi gjorde tidigare matcher. Vi hade ingen fart och det blir stopp i hela vårt spel. Det känns som att vi är lite rädda för att förlora.

Istället är Gunnar inne på att man måste våga bryta mönstret och matchbilden.
– Om vi ska slå Färjestad så måste vi vara mer på tårna och göra saker som man normalt inte gör. Ingen i laget kommer upp i normal standard och vi kommer att få se ett rappare AIK på torsdag. Sista perioden tar vi kampen bättre, men skapar alldeles för få chanser för att vinna. Ingen som sitter i vårt omklädningsrum efter matchen är nöjda med dagens tillställning.

Gunnar tycker att det har sett bra ut på träningarna, men att det kanske sitter lite i ryggmärgen att vi förlorat fem raka mot Färjestad i grundserien.
– Vi måste utmana färjestad mycket mer om vi ska vinna nästa match. Våra forwards skjuter 10-12 skott, vilket är alldeles för lite.

AIK fick spela mycket box play under matchen, vilket Gunnar inte var nöjd med.
– Det är otroligt ynkliga och billiga utvisningar i första perioden. De borde Färjestad inte ha med sig.

I inledningen av första perioden skadades Färjestads forward Christian Berglund efter en duell med Patric Blomdahl.
– Jag pratade med Blomdahl efter matchen och han säger att hans hjälm tar på kindbenet på Berglund, säger Gunnar Persson.

Färjestad tar alltså ledningen med 1-0 i matcher, men AIK får möjlighet att ta revansch redan nu på torsdag då Färjestad gästar Hovet.