måndag 28 mars 2011

Succésäsongen över

AIK är utslaget ur SM-slutspelet efter Färjestads fjärde raka vinst i semifinalen. Trots att AIK fick en drömstart och tog ledningen redan i den andra spelminuten lyckades Färjestad åter igen vända och är klara för SM-final. Även om siffrorna är jämna hade Färjestad kontroll över större delen av matchen. AIK får nu sikta in sig på nästa säsong.

Matchen börjar intensivt. Redan efter 30 sekunder ger David Engblom Emil Kåberg en rejäl tryckare i mittzon. Efter dryga minuten kommer AIK i en spelvändning och får ett 2 mot 1-läge. Pavlikovsky kan passa fram pucken till Daniel Rudslätt som kan placera in 1-0 redan efter 1.11. I samband med AIK:s målfirande uppstår det gruff efter att Patrik Lund i Färjestad crosscheckar Fredrik Carlsson. Lund får sätta sig på botbänken i 4 minuter medan Pavlikovski får två minuter. Tyvärr lyckas inte AIK utnyttja powerplayet.

Efter fem minuter lyckas Färjestad få till sitt första långa anfall men AIK spelar aggressivt i egen zon. När man väl får ut den kommer Färjestad tillbaka in i zon och Sammy Lindström kan skjuta ett skott Fasth får styra ned i hörnet. Direkt efter kan AIK kontra. Oscar Ahlström får ett bra läge från vänsterkanten men Cristopher Nilstorp kan klara innan han blir pååkt av egen spelare.

I den sjunde minuten kommer AIK in en ny spelvändning, Tobias Ericsson avlossar ett slagskott som Nilstorp släpper en retur på. Magnus Nygren tvingas ta till ojusta medel för att stoppa framrusande AIK:are. AIK får till ett bra power play till en början och lyckas etablera spel i Färjestads zon i nästan en minut. När AIK åter kommer in i zon får Oscar Ahlström ett bra läge men väljer att passa pucken ned i hörnet.

Efter att Färjestad blivit fulltaligt får Gynge ett bra läge men dras omkull av Färjestad-back. Färjestad kan vända på spelet och Bastiansen får ett bra läge men skjuter strax utanför.

Spelet blir sedan lite avvaktande och utan struktur. Dick Axelsson kommer in i AIK:s zon men får ett felskär. Pucken går till Kristofer Berglund som kan slå in den framför mål där Axelsson kan styra in den bakom Viktor Fasth. Det är kvitterat efter 12.34 på en chans som kommer ur intet.

Dryga halvminuten senare blir Blomdahl utvisad. Färjestad trycker på ordentligt med bra rörlighet utan att få in pucken. Med knappa halvminuten kvar av utvisningen kommer Tobias Ericsson fri men en Färjestadsförsvarare kan kasta sig och hindra avslut.

AIK gör ett bra byte och etablerar spel i Färjestads zon. När Färjestad får ut pucken missar Pavlikovski pucken när han skall slå den tillbaka. Patrik Lund kan rycka sig fri och Pavlikovski hindrar Lund genom att haka honom. Straffen är solklar. Per Åslund gör sedan inget misstag utan sätter pucken säkert bakom Fasth efter 16.50. Färjestad har åter lyckats vända AIK:s ledning.

Strax efter blir Per Åslund utvisad men AIK gör ett svagt power play. Färjestad kan gå till periodvila med ledning 2-1. Även om AIK är nära känns det som om Färjestad har kontroll på matchen. Man är precis så mycket starkare än AIK som man behöver vara.

Andra perioden börjar avvaktande. Det dröjer till 2:45 innan Joakim Nordström kan komma med fart in i Färjestads zon och spela fram till Rikard Gynge som får ett jätteläge. Tyvärr lyckas inte Gynge sätta pucken i mål.

Efter 3.21 får AIK ett power play. AIK skapar några chanser men man är lite stillastående. McDonell försöker gå köksvägen men Nilstorp är med på noterna.

Sedan blir det långa spelsekvenser utan att det skapas några farliga chanser. Färjestad spelar väldigt kontrollerat och tätt i mittzon. Zednik får ett bra läge på pass från Fredrik Carlsson i den 12:e minuten men får inte till ett ordentligt avslut. Det finns inte mycket ytor för AIK att spela på.

I övrigt kan noteras att Färjestad har ett bra läge i den 16:e minuten när Marius Holtet styr pucken från nära håll men Fasth kan rädda.

Färjestad får chans till ett powerplay med två minuter kvar. AIK gör ett dåligt byte som så när ger ett friläge för AIK. I periodens sista skälvande skjuter Christian Sandberg ett skott från mittzon som Nilstorp med lite besvär kan styra ned i sarghörnet.

Perioden är inte alls lika intensiv som den första och AIK har mycket svårt att få till farliga avslut på Färjestad.

Tredje perioden börjar med ett bra skott direkt av McDonell som går strax utanför. AIK får ett power play efter 43 sekunder. Direkt skjuter Stefan Johansson men Nilstorp har fri sikt och klarar skottet utan problem. AIK får inte till något till ett ordentligt spel. Färjestad kan reda ut stormen utan några större problem.

I den fjärde minuten försöker Victor Ahlström runda kassen och lägga pucken i mål utan att lyckas.

Därefter är det som i andra perioden långa spelsekvenser utan att det blir några heta målchanser. Färjestad är fortsatt kompakta i mittzon och AIK lyckas inte ta sig igenom.

Det som är värt att notera är att hela publiken står upp de sista 10 minuterna och försöker bära fram AIK till en kvittering.

Med 2.29 kvar med tekning i Färjestads zon väljer Roger Melin först att ta time out och därefter plocka ut Viktor Fasth. AIK skapar direkt en chans men Nilstorp kan återigen rädda. Sedan sätter AIK ordentlig press på Färjestad. Det är nära utvisning med 90 sekunder kvar. Färjestad får ut pucken men AIK kommer direkt in i zon och Zednik får en jättemöjlighet men kan inte få in pucken i mål.

Med 53 sekunder kommer AIK:s chans då Jonas Junland blir utvisad. AIK pressar rejält och letar lägen för skott. Mcdonell får till ett bra skott med 20 sekunder kvar men Nilstorp kan rädda. Efter ett sista skott kan Färjestad få ned pucken i sarghörnet och lyckas hålla undan till seger.

Precis som i de tre övriga matcherna har Färjestad varit tillräckligt mycket bättre än AIK för att ta sig vidare. Det kändes som om man hade en extra växel då det behövdes.

Efter matchen står publiken kvar och hyllar AIK-spelarna. Det är mycket välförtjänt. AIK är Elitseriens bästa nykomling genom alla tider. Ingen annan nykomling har någonsin gått vidare i slutspelet.

I och med dagens förlust tog AIK:s säsong slut tidigare än vad alla experter hade tippat. Experterna hade innan säsongen placerat AIK i kvalserien. Det skulle ha inneburit att AIK hade haft fem ovissa matcher kvar att spela. I stället har detta lag under Roger Melins och Gunnar Perssons ledning struntat i alla experter och visat att AIK har hamnat där vi hör hemma: I Elitserien.