söndag 10 april 2011

3-0 i hemmapremiären

AIK besegrade Mjällby AIF med 3-0 (2-0) inför 11 966 åskådare på Råsunda Fotbollstadion. Matchen tog fart på allvar då Viktor Lundberg i den 40:e minuten via stolpen satte 1-0 efter ett långskott som passerade Mattias Asper i bortamålet och minuten senare kom Teteh Bangura fri och placerade iskallt in 2-0. En kvart in i den andra halvleken nickade Bangura in dagens andra mål efter en vänsterhörna och säkrade därmed segern. AIK har fyra poäng efter två omgångar och målvakten Ivan Turina har inlett med två hållna nollor. Matchen inleddes lovande, bägge lagen visade att man ville vara bollförande och agerade konstruktivt. Men lagen visade också en viss oförmåga att ta sig in mot straffområdet med tillräckligt mycket folk, vilket resulterade i att de farliga målchanserna var lätträknade i inledningen. Den enda heta tillföll AIK efter att Martin Mutumba dragit förbi ett par motståndare centralt i planen utanför straffområdet, en nätt klackspark till Viktor Lundberg som fick till en bra bollträff med vänsterfoten, skottet gick dock strax utanför Mattias Aspers stolpe. AIK försökte att få med Martin Mutumba mer i spelet genom att låta honom då och då kliva in centralt i planen i anfallsspelet, vilket några gånger var på väg att skapa målchanser, men utan att riktigt lyckas hitta ytorna bakom Mjällbys backlinje. Detsamma gällde för Mjällby åt andra hållet, som långa stunder i första halvlek visade upp ett fint kombinationsspel och högt passningstempo, men hade väldigt svårt att få in både boll och spelare i straffområdet. Endast två avslut och inga på mål vittnar om att AIK:s backlinje gjorde en mycket bra insats. Den första halvleken blev alltså till stor del ett ställningskrig med få heta målchanser, ett undantag var när AIK:s Daniel Gustavsson i den 27:e minuten måttade in ett lågt inlägg i straffområdet som passerade flera spelare innan Teteh Bangura mötte upp med ett avslut, som dock strök strax över ribban. Matchen hade lite grann gått i dvala och en viss frustration började sprida sig här och var på läktarna när AIK plötsligt tog ledningen i matchen. AIK vände spel på mittplan efter knappt 40 minuter, Viktor Lundberg avancerade med boll centralt i plan och klippte till med sin briljanta högerfot. Skottet gick i en båge över Mattias Asper innan det smet in i mål via stolpen, ett mycket vackert mål på typiskt Viktor Lundberg-manér. AIK återvann därefter all den energi som man tycktes sakna dessförinnan, och det gav ytterligare utdelning minuten senare när Teteh Bangura stal bollen från Mjällbys mittback Robin Cederberg. Fri mot Mattias Asper gjorde Bangura inga misstag utan placerade behärskat bollen i mål till höger om Asper. Oerhört viktigt för Gnaget inte minst mentalt, i mångt och mycket kändes matchen stängd redan då, och ännu mer sedan ställningarna stått sig halvleken ut. I inledningen av den andra halvleken fortsatte AIK att visa god energi, medans Mjällby såg allt mer frustrerade ut. Knappt två minuter hade passerat när AIK skapade den första målchansen, Mutumba spelade fram Lundberg i djupled, men den här gången fick Viktor en mindre bra träff och skottet gick utanför. Därefter fortsatte hemmalaget att hålla ett visst grepp om händelserna, tempot var inte alltid uppskruvat till max, men man dominerade matchbilden och styrde den dit man ville. Och knappt 17 minuter in i halvleken skulle man sätta dit 3-0. Daniel Gustavsson lyfte in en vänsterhörna perfekt till Bangura som kom högt i luften, närmast omarkerad och nickskarvade in bollen vid bortre stolpen, Banguras andra mål för dagen och matchen kändes definitivt avgjord. Fyra minuter senare fortsatte Teteh Bangura att visa prov på både skicklighet och självförtroende, en fin cykelspark från en lite snäv vinkel orsakade Asper vissa problem, innan han lyckades få kontroll på bollen. Det farligaste Mjällby skapade i avslutsväg i den andra halvleken var när Jesper Westerberg sköt från långt håll på en andraboll efter en hörna. Även om det var en skaplig träff, orsakade den inte Ivan Turina några nämnvärda problem i AIK-målet. Tre minuter därefter anföll AIK igen, ett anfall längs vänsterkanten blev en sidledspass över till Daniel Gustavsson som drog förbi en försvarare innan han avslutade på kraft mot Asper, men skottet gick lite för rakt på och Asper kunde boxa till hörna. I slutminuterna lyckades AIK sedan en sista chans, inbytte Admir Catovic spelade fram Kenny Pavey, även han inbytt, som gick på avslut, men en misslyckad träff gjorde att skottet gick långt utanför.