söndag 20 juni 2010

Australien Ur VM

När domaren Rosseti blåste av matchen mellan Ghana och Australien stod det klart att Australien är utslagna från VM. Australien tog ledningen i matchen, men i slutet av den första halvleken kvitterade Ghana på straff.

Australien började matchen bäst och piggast. Laget satte fart från första början, och skapade en del halvchanser under första tio minuter. I den 11:e minuten fick Australien en frispark, Mark Bresciano slog frisparken. Målvakten Richard Kingson fumlade med bollen, och på returen tryckte Brett Holman in bollen i mål. Efter det lyfte Ghana upp spelet och började trycka på för en kvittering.

I den 25:e minuten blev Harry Kewell utvisad för Australien. Kewell täckte ett skott med handen, och domaren Rosetti följde regelboken. Straff för Ghana och utvisning för Australien. Asamoah Gyan var hur säker som helst från elva meter och Rennes-anfallaren satte behärskat bollen i målvakten Mark Schwarzers vänstra hörn.

I den 41:a minuten borde domaren Rosetti visat det röta kortet för andra gången. Ghanas mttback Lee Addy gick fult med dobbarna före i en duell med Bresciano. Tacklingen var bakifrån och Addy hade ingen chans att nå bollen i det läget. Rossetti nöjde sig med ett gult kort. I halvlekens sista minut var Ghana när att ledningen, när Prince-Boateng sköt ett bra skott. Målvakten Schwarzer svarade för en mycket bra räddning.

Den första halvleken slutade 1-1. Det var en underhållande och ganska välspelad halvlek. Efter utvisningen spelade Australien bra i försvaret och Ghana hade svårt att skapa klara målchanser.

Första målchansen i den andra halvleken skapades av Ghana och Tagoe. Han fick på ett bra skott som Schwarzer räddade. Ghana förde matchen men hade svårt att såga sig igenom Australiens täta försvarsspel.

I mitten på den första halvleken tappade Ghana lite av farten i sitt spel och Australien jämnade ut spelet. I den 67:e minuten var Australien mycket nära att ledningen i matchen. Emerton hittade Chipperfield som från ett bra läge nickade bollen strax över. Fem minuter senare fick Australien nästa jätteläge. Wilkshire fick ett friläge, men Kingson gjorde en mycket bra räddning.

Trots att Australien var en man mindre så satsade man framåt för att vinna matchen, och det var härligt att se. Sista delen av matchen bjöd på avvaktade spel och ganska mycket kamp. Båda lagen verkade vara nöjda med 1-1. Under sista tio minuterna så var det Australien som tryckte på för ett segermål. Man skapade ett par halvchanser, men mer än så blev det inte. Ghana i sin tur fick ett jätte läge att avgöra matchen på stopptid. Först ut var Mensah som från nära håll nickade bollen utanför. Den andra chansen kom i den 92:a minuten då Owusu-Abeyie testade skott från distans. Schwarzer räddade ännu en gång.

Matchen slutade 1-1, och det är nog Ghana mest nöjda med. Australien behövde en seger för att ha en chans att gå vidare. Den chansen är borta nu. Ghana i sin tur måste ta en poäng mot Tyskland för att ta sig vidare.