tisdag 22 juni 2010

Gonzalez sänkte Schweiz

Chile besegrade Schweiz och laget är på väg till åttondelsfinal. Schweiz tvingades spela i 60-minuter med en man mindre, då domaren visade felaktig ut Behrami. Matchvinnare för Chile blev Gonzalez som prickade in segermålet med en kvart kvar.

Den första halvleken bjöd inte på någon vidare skönspel. Båda lagen började rätt så avvaktande. Första riktigt heta målchansen kom i den 10:e minuten och det var Chile som skapade den. Carmona avslutade först, Benaglio i målet gjorde en bra räddning. På returen fick Vidal nästa läge, men hans skott gick lite för rakt, och Benaglio räddade på nytt. Schweiz visade upp ett strålande försvarsspel. Precis det försvarsspelet fick vi se i matchen mot Spanien. Efter en halvtimme spel fick Schweiz Behrami utvisad. Det var en mycket tveksam utvisning. Reprisen visade att Behrami, samtidigt som han täckte boll, var uppe och viftade med armen. Men det var ingen medveten armbåge, och det såg knappt ut som den träffade. Vidal överdrev situationen och domaren gick på den filmningen.

Chile hade efter utvisningen mycket boll, men hade svårt att ta sig igenom det schweiziska muren. Med fem minuter kvar av den första halvleken fick Chile dock ett bra läge att ledningen i matchen. Inlägg kom från vänster. Sanchez fanns inne i straffområdet. Han fick bollen och tog snyggt ner den på bröstet. Avslutet kom, men rakt på Benaglio som räddade.

Chile dominerade bollinnehavet även i den andra halvleken. I den 49:e minuten hade Chile en boll inne, men målet blev helt korrekt bortdömd för offside. Kort chilensk frisparksvariant gav skottläge för Sanchez, och skottet gick i mål via en schweizisk spelare. Tre chilenska spelare befann sig i offsideposition och skymde målvakten Benaglio, en av dem kanske till och med touchade bollen.

Chile jagade ett ledningsmål, medan Schweiz försvarade sig mycket bra. I den 55:e minuten skapade Chile nästa farlighet. Crichting slarvade och släppte Sanchez till ett klockrent friläge. Men Benaglio kom ut och lyckas rädda. Returen skickades undan av försvaret.

Med en kvart kvar av matchen kom då målet för ett vilt jagande Chile. Paredes kom loss i djupet, rundade målvakten Benaglio men kom för långt ner mot kortlinjen för att kunna göra mål själv. I stället valde han att slå ett inlägg mot den bortre stolpen där Gonzalez dök upp och nickar in 1-0 i öppet mål.

Efter det lyfte Schweiz upp spelet i jakten på en kvittering. Det öppnade upp för chilenska kontringar. I den 83:e minuten kom återigen Paredes loss. Han kom i ett friläge, men precis när han skulle skjuta studsade bollen, vilket gjorde att hans skott gick över.

I den 87:e minuten fick Gonzalez ny chans att sätta spiken i kistan. Ett fint in spel från höger nådde fram till Gonzalez som direktsköt, men han fick ingen kraft i avslutet och Bengalio enkelt. Sista minuten blev mycket händelserikt. Först kom Chile i en kontring. Paredes skaffade sig ett skottläge, men han sköt strax utanför. Istället fick Schweiz ett kanon läge att kvittera. Inspel från vänster som klackskarvades mycket vackert av Bunjaku. Derdiyok blev helt ren framför mål – men han lyckades skjuta utanför.

Matchen slutade där med, med en seger för Chile. Schweiz spelade mycket bra defensivt, och detta lag kan nog ställa till det för fler i detta VM.