torsdag 24 juni 2010

Landon Donavan sköt USA vidare på stopptid

Landon Donavan blev stor matchvinnare när han i den 91:a minuten gjorde målet som tog USA vidare.

Både USA och Algeriet hade chansen att ta sig vidare från gruppen. För det krävdes att Slovenien inte tog några poäng av England, och en seger i matchen. Båda lagen struntade mer eller mindre i försvaret och satsade framåt under den första halvleken. Första målchansen skapade Algeriet i den 6:e minuten. Demerit missade ett inlägg och bollen kom till Djebbour som i friläge sköt i ribban.

Den första halvleken var mycket underhållande där båda lagen var farliga nästan hela tiden. I den 21:a minuten fick USA mycket tveksamt ett mål bortdömd. Gomez fick ett jätteläge framför mål. Först räddade Mbohli. Men returen hamnar hos Gomez igen, som fick iväg ett mellanting mellan skott och passning och Dempsey dök upp vid den bortre stolpen och tryckte in bollen i tomt mål. Offsideflaggan Var dock uppe på Dempsey. Men reprisen visade att han var i linje med försvararen Bougherra.

I slutet av den första halvleken radade USA målchanser. I den 35:e minuten spelade Donovan bollen i sidled. Dempsey kom farande, fick den med sig och bröt mellan två försvarare. Han fick sedan en tå på bollen, men avslutet blev lite tamt och Mbohli kunde rädda.

Två minuter senare borde USA tagit ledningen i matchen. Donovan blev mer eller mindre fri efter en fin djupledsvrickning. Men kom lite för nära målvakten och valde att chippa bollen åt sidan för att försöka komma runt. Sedan kastade sig både Donovan och Altidore mot bollen för att trycka in den i mål. Resultatet blev att bollen flög över ribban.

Den första halvleken slutade därmed mållöst.

Den andra halvleken började där den första slutade. Båda lagen gick framåt, och halvlekens första chans gick till USA. Dempsey kom löpande i djupet, fick passningen från Altidore och placerade bollen i stolpens insida. Han fick en ny chans på returen, men då var vinkeln lite dålig och han sköt över.

I den 68:e minuten fick USA nästa läget i matchen. Buddle fick gå upp och nicka bara cirka fyra meter från mållinjen. Men nicken gick rakt på Mbohli som hann få upp händerna. Direkt efter gick Algeriet till anfall med en giftig kontring som Ziani avslutade med ett skott utanför.

USA var det bättre laget i den här matchen, och med tanke på vilka lägen man skapade så var det mycket underligt att med tio minuter kvar av matchen resultat tavlan visade 0-0.

I den 79:e minuten var man återigen nära ett mål. Den här gången på en frispark. Bradley sköt frisparken på kraft, och på mål. Mbohli boxade undan bollen.

Klockan hade passar 90-minuter. Då kom matchens enda mål. Algeriet kontrade och Saifi fick till en nick på mål. Men Howard räddade och startade en amerikansk motkontring. Amerikanerna kom fyra mot två. Altidore kom runt till vänster och spelade in till Dempsey framför mål. Mbohli räddade i förstaläget. Men på returen kunde Donovan trycka in bollen i tomt mål.

Efter det visades Yahia i Algeriet ut, och USA var klart för åttondelsfinal.