måndag 21 juni 2010

Nya Zeeland skrällde mot Italien

Nya Zeeland svarade för en mycket bra insats när man spelade 1-1 mot självaste Italien. Nya Zeeland chockade Italien och tog ledningen. Italien kvitterade på en billigtdömd straff.

Inför matchen talades om att Lippi skulle börja matchen med Di Natale på topp och Camonaresi på mitten. Så blev det inte. Lippi satsade på samma elva som i matchen mot Paraguay, om man bortser från målvaktssidan. Den första halvleken dominerades av Italien.

Nya Zeeland fick en drömstart i matchen. I den 6:e minuten tog man ledningen i matchen efter en frispark. Frisparken slog in i straffområdet där flera italienska försvarare missade att nicka undan bollen. Istället gick bollen mot Cannavaro som missade att rensa, och Smeltz dök upp framför målet och gav Nya Zeeland ledningen.

Två minuter senare fick Italien en frispark. Bollen gick mot mål för styrning. Ingen spelare kom åt bollen och Paston i det nyazeeländska målet kunde, med vissa problem, boxa undan. Italien började matchen med bra fart i sitt spel och pressade tillbaka Nya Zeeland från första början. Italiens taktik i inledningen av den första halvleken var att ta sig runt på kanterna. I den 16:e minuten fick Italien en hörna och det blev farligt. Pepe slog hörnan och bollen hamnade hos mittbacken Chiellini, som fick ett jätte läge. Han fick dock inte bra träff på bollen som gick till inkast.

Italien jagade en kvittering och laget skapade chanser. I den 22:a minuten avancerade Zambrotta och testade ett lurigt skott. Bollen seeglade strax över. Italien pressade tillbaka Nya Zeeland och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. I den 27:e minuten fick Montolivo på ett distansskott. Bollen skruvade sig runt Paston i målet och gick i insidan av stolpen. Italien bet sig fast i anfall, och ett inlägg kom från vänster. De Rossi löpte mot bollen, men blev dragen i tröjan. De Rossi förstärkte det hela, och domaren blåste för straff. Den efterföljande straffen satte Iaquinta säkert i mål.

Efter målet kom den italienska offensiven av sig lite grand. Nya Zeeland jämnade ut spelet något, men det fortfarande Italien som förde matchen. I slutminuten fick Italien ett jätte läge att ta ledningen. Efter ett inlägg gick bollen ut till De Rosi, som fick på ett bra skott. Paston gjorde en bra räddning, och returen lyckades försvaret rensa till hörnan.

Den första halvleken slutade där med 1-1. Nya Zeeland chockade Italien som kom dock tillbaka och var nära att vända på matchen.

Italien gjorde två byten direkt i paus. Inkom Camonarsi och Di Natale och Pepe och Gilardino fick lämna. Just Di Natale skapade Italien första farlighet i den andra halvleken. Di Natale fick på ett bra avslut, men avslutet gick lite för rakt på Paston som räddade.

Italien pressade på även i den andra halvleken. Nya Zeeland försvarade sig bra och Italien hade svårt att skapa klara målchanser under första kvarten i den andra halvleken. Med en halvtimme kvar valde Lippi att göra tredje byten i matchen. Pazzini ersatte Marchisio. I den 69:e minuten skapade Montolivo nästa läge. Han avancerade centralt och testade skott från 20-25-meter. Montolivo fick på ett bra skott, men Paston gjorde en mycket fint enhandsräddning. Nya Zeeland koncentrerade sig i första hand att försvara 1-1, men laget var inte helt ofarligt när man kom på offensiv planhalva. Det var dock Italien som skapade farligheter.

I den 72:a minuten bröt Canavaro på egenplan halva och startade upp ett snabbt anfall. Di Natale kom runt på kanten och spelade in bollen mot mål. Nyazeeländsk försvarare hann i sista stund och rensade bollen framför det egna målet.

Med en kvart kvar av matchen blev Italien allt mer stressade, och laget började slarva i passningsspelet. I den 77:e minuten fick Italien en höra, som Iaquinta nickade strax över. Strax därefter var Di Natale nära att ge Italien ledningen, men hans skott från distans gick strax utanför.

Sista tio minuter blev det spel mot ett mål, vilket också var fallet under hela matchen egentligen. Italien pressade och Nya Zeeland försvarade sig med näbbar och klor. Med åtta minuter kvar av matchen skapade Nya Zeeland ett jätte läge. Wood vände ut och in på Cannavaro. Wood kom i bra läge, och avslutade med ett bra skott. Bollen gick strax strax utanför.

Italien jagade och jagade ett segermål. Med två minuter kvar fick Camonaresi på ett jätte skott, men återigen stod Paston i vägen. Italien lyckades inte skapa några flera målchanser och matchen slutade 1-1. Italien måste nu vinna mot Slovakien för att ta sig vidare. Nya Zeeland i sin tur har chans att ta sig vidare, men då krävs det seger mot Paraguay.