lördag 19 juni 2010

Serbien tog viktig seger mot Tyskland

Serbien besegrade Tyskland i en match där Tyskland fick Klose utvisad, och i en match där Podolski brände en straff.

Matchen började lite trevande och försiktigt, där båda lagen kände på varandra under första kvarten. Första farlighet skapade Tyskland i den 6:e minuten. Ett inlägg från Özil nickades bort, men bollen nådde fram till Podolski, som strax utanför straffområdet drog till på volley. Bollen smet dock strax utanför.

Tyskland var det laget som förde matchen under den första halvleken, men Serbien spelade mycket bra i försvaret och gjorde det svårt för Tyskland. Tyskland hade framförallt svårt att hitta några ytor runt straffområdet, där serberna hade ställt upp en mur av spelare. Tyskland spelade med bra tempo och fin rörlighet i anfallsspelet, men som sagt Serbien spelade mycket bra i försvaret.

I den 36:e minuten drog Miroslav Klose på sig andra gula kort och där med ut. Direkt efter utvisningen åkte Tyskland på nästa smäll. Serbien drog upp ett anfall, där bollen gick ut på högerkanten. Krasic slog ett bra inlägg, som Nikola Zigic nickade fram till en fristående Milan Jovanovic som stötte in 1-0 för Serbien.
På stopptid var Tyskland mycket nära att kvittera. Efter en hörna hamnade bollen till Sami Khedira som sköt ett ruggande skott i ribban. Där med klarade Serbien att hålla undan till pausvilan.

Trots en man mindre rivstartade Tyskland den andra halvleke. Framförallt var det Podolski som ställde oro i den serbiska försvaret. I den 58:e minuten ryckte Podolski in i straffområdet och sköt strax utanför. Två minuter senare fick Podolski ett nytt jätte läge. Den här gången från 11-meter. Bollen tog på Vidics hand och domaren blåste för straff. Podolksi slog ett bra och hårt straff, invid stolpen. Målvakten Stojkovic gick åt rätt håll och räddade. Strax innan straffen hade Podolski ett läge till, men den här gången sköt han i burgaveln.

Serbien försvarade sig bra även i den andra halvleken och bevakade sin ledning under större delen av den andra halvleken. I den 67:e minuten fick dock ett bra läge på kontring. Krasic bröt sig in i straffområdet och spelade fram Jovanovic som prickade stolpen.

Serbien var inte alls ofarliga framåt, och eftersom Tyskland pressade på så fick serberna kontringslägen. I den 74:e minuten var man mycket nära att utöka till 2-0. Återigen var det Krasic som tog sig runt på kanten och med ett bra inlägg hittade han Zigic som nickade i ribban.

Ned 20-minuter kvar gjorde Tyskland två byten, där Özil gick ut tillsammans med Müller. Tyskland bytte in Cacau och Marko Marin. Med kvarten kvar kom även en tredje byten och även den var offensiv. Gomez kom ut och ytterbacken Badstuber fick lämna. Tyskland gick där med ner på en trebacklinje och satsade allt framåt.

Med tio minuter kvar skapade Serbien nästa farlighet. En lång boll nådde fram till Zigic som nickade ner bollen till Kacar, som drog till direkt på volley, men skottet gick högt över.

Tyskland jagade under slutminuterna, men var aldrig riktigt nära att kvittera.

Serbien var mer eller mindre tvungna att vinna dagens match efter förlusten mot Ghana. Det gjorde man idag, och det efter en väl genomförd försvarsspel. Den här gruppen ser nu mycket intressant ut, där Tyskland och Serbien har tre poäng. Även Ghana har tre poäng och kan gå upp på sex poäng om man besegrar Australien imorgon.