tisdag 22 juni 2010

Sydafrika ur VM

Sydafrika besegrade Frankrike, men trots det åkte värdnationen ur VM. Det var dock inte långt ifrån att man gjorde det omöjliga. Frankrike avslutade turneringen på samma sätt som man inledde den.

Det var vinna eller försvinna som gällde för Frankrike och Sydafrika. Båda lagen behövde vinna samtidigt som den andra matchen i gruppen mellan Mexico och Uruguay inte fick sluta oavgjort.

Flera av Frankrikes etablerade stjärnor petade från ödesmatchen. Varken lagkaptenen Patrice Evra , Eric Abidal, Thierry Henry eller Florent Malouda finns med från start i dagens match. Sedan tidigare var den defensive mittfältaren Jeremy Toulalan avstängd efter två gula kort.

Matchen började rätt så avvaktande från båda lagen. I den 10:e minuten kom matchens första riktigt heta målchansen. Cissé testade Josephs med ett bra skott, men målvakten gjorde en bra räddning. Strax därefter ville fransmän ha en straff när bollen tog på handen på mittbacken Khumalo. Domaren Ruiz friade.

I den 20:e minuten tog hemmalaget ledningen. Pienaar jobbade fram lagets första hörna och på den nådde Bongani Khumalo högst och kunde nicka in ledningsmålet för "Bafana Bafana". En rejäl miss av målvakten Lloris som kom ut helt fel. Fyra minuter senare var man nära att öka på till 2-0. Mphela tog sig ganska enkelt förbi Gallas. Mphela avslutade sedan med ett bra skott, som strök stolpen.

I den 26:e minuten fick Frankrike Gourcuff utvisad. Mittfältaren gick upp i duell med en sydafrikan, och blev utvisad. Gourcuff var visserligen högt uppe med armbågarna men, inte med avsikt att träffa spelaren. Riktigt domartabbe enligt mig.

Efter det var det mycket Sydafrika i matchen. I den 34:a minuten sköt Tshabalala en frispark över. Frankrike började slarva i försvaret och i den 37:e minuten ökade hemmanationen på till 2-0. Mphela fick bollen i straffområdet och "brottade" in lagets andra mål för dagen. Det var uselt försvarsspel av Frankrike framför det egna målet, som bäddade för målet.

Avslutningen på halvleken blev händelserikt. I den 39:e minuten var Frankrike nära att reducera. Ribéry slog en frispark rakt mot målet. Gallas missade bollen, men det blev farligt ändå. Bollen studsade framför målet, men i sista stund fick Josephs upp en hand och räddade Sydafrika.

Med tre minuter kvar av halvleken var Mphela nära att göra sitt tredje mål för dagen. Han fick på ett bra högerskott, som Lloris gjorde en mycket bra räddning.

Förutsättningar inför den andra halvleken var den att Sydafrika behövde göra två mål för att ha chansen att ta sig vidare. Inför den andra halvleken var Mexico vidare på bättre målskillnad.

Frankrike gjorde ett byte direkt i pausvilan. Gignac fick lämna och inkom Malouda. Sydafrika jagade en tredje mål i matchen. I den 50:e minuten borde tvåmålsskytten Mphela gjort 3-0. Tshabalala slog en mycket fin passning rakt igenom det franska försvaret. Mphela kom helt rent och sköt i ribban.

Mphela var ihop med Pienaar Sydafrikas bästa spelare. I den 57:e minuten sköt Mphela ett bra skott, men den franske målvakten Lloris kunde rädda. Frankrike hade svårt att komma till farliga chanser i den andra halvleken. Laget gav mer eller mindre upp i den andra halvleken. Det var halvhjärtat försvarsspel från franska spelare.

I den 62:a minuten sågade sig Sydafrika ganska enkelt igenom försvaret, och återigen fick Mphela ett bra läge. Avslutet gick via Lloris i målet och tillbaka på Mphela och ut.

Sydafrika satsade allt framåt, och i den 69:e minuten kom kallduschen för hemmanationen, när Frankrike reducerade. Ribéry sprang sig fri på en genomskärare men passade osjälviskt till Malouda som kunde lägga in bollen i öppet mål.

Sista tio minuterna bjöd inte på några större chanser, och det hela slutade med seger för Sydafrika. Sydafrika gjorde en mycket bra match, men lagets hopp om ett avancemang dog när Frankrike reducerade till 2-1.