onsdag 23 juni 2010

Sydkorea skickade hem Lagerbäck

Trots två raka förluster för Lars Lagerbäcks Nigeria levede hoppet om en åttondelsfinalplats. Seger i dagens match samtidigt som Argentina slår Grekland, så är Nigeria vidare som grupptvåa och får möta Uruguay i åttondelsfinal.

Det var dock Sydkorea som började matchen bäst. Redan i den 2:a minuten var man nära att ta ledningen. Den nigerianske vänsterbacken Afolabi slog bollen rakt på en korean. Inspelet kom mot den första stolpen där Chung Yong kastade sig fram och fick en tå på bollen. Dock inte bättre än att den gick utanför.

Båda lagen började annars matchen avvaktande, I den 12:e minuten kom matchens första mål. Det var Nigeria som genom Uche tog ledningen. Det var Odiah som gjorde ett jättejobb ute till höger när han kämpade sig förbi två man och fick till ett inlägg. Uche hade löpt in från vänsterkanten, fick in en tå framför den koreanska högerbacken och stötte in bollen förbi målvakten. Noterbart är att detta var Nigerias första anfall i matchen.

Efter det var Sydkorea som tog över matchen. Nigeria valde att backa hem och försvara sin ledning. I den 25:e minuten var Sydkorea nära en kvittering. Chu Yung löpte in mellan Nigerias backar och fick bollen. Men skottet blev tamt och Enyeama kunde rädda utan problem.

Sydkorea hade mycket boll i mitten på den andra halvleken, men laget mötte ett samlat och välorganiserat nigerianskt försvar. Efter en halvtimme spel ställde Nigeria om snabbt. Obasi skaffade sig skottläge efter en läcker snurrfint. Avslutet blev dock tamt och målvakten Sung Ryong räddade.

I den 38:e minuten fick Sydkorea en frispark. Afolabi missade i markeringen. Jung Soo bllev fri vid den bortre stolpen och försökte nicka. Men bollen var för låg och tog på hans benskydd i stället – och styrdes utom räckhåll för Enyema.

1-1 var ställningen i halvtid.

Sydkorea fick en drömstart på den andra halvleken. I den 49:e minuten tog man ledningen genom Park. En frispark från Park som letade sig in i det bortre hörnet. Målvaktens hörn. Men Enyeama nådde inte bollen som dessutom studsade precis före mållinjen.

Efter målet blev det öppet spel där båda lagen skapade målchanser. I den 54:e minuten var Sydkorea nära. Chu Young sköt ett frispark, som smet strax utanför. Nigeria var i underläget tvungna att lyfta upp spelet, och det gjorde man. I den 59:e minuten foc Yakubu ett kanon läge att kvittera. Yakubu fick bollen till skänks. Han drog den siste försvararen och blev fri. Men han fick bollen för långt ifrån sig och tappade läget.

I den 66:e minuten fick Yakubu ett nytt läge, men han bjöd på årets miss i VM. Han stod två meter från mållinjen och hade helt öppet mål. Och lyckades skjuta utanför. Två minuter fick han dock sin revansch. Sydkoreanen Kim Nam-Il tappade bollen och kapade sedan sin motståndare. Domaren varnade Nam-II och blåste för straff. Yakubu satte den efterföljande straffen iskallt i mål.

Efter det inledde Nigeria jakten på ett seger mål. Laget lyfte upp massvis med folk, och det öppnade för Sydkoreanska kontringar, I den 76:e minuten var Ji Sung Park nära att göra 3-2. Park snurrade med Echiejile och sköt bollen i utsidan av burgaveln. Strax därefter testade Chungyong den nigerianske målvakten, men han svarade för en bra räddning.

Med tio minuter kvar fick Nigeria matchens nästa chans. Martins blev helt fri, men han chippade bollen utanför. Nigeria jagade nu ett mål för att ta sig vidare, eftersom i det här läget ledde Argentina.

Sydkorea försvarade sig bra under slutet av matchen, och Nigeria skapade inga fler farligheter i matchen. Sydkorea tog sig där med vidare från den här gruppen.