onsdag 29 september 2010

Derbyseger mot Djurgården

Ett nederlagstippat AIK kammade hem säsongens första trepoängare mot fjolårsfinalisten Djurgården. Efter en jämn matchinledning skruvade de svartgula upp tempot i mittenperioden och Johan Andersson svarade för två viktiga mål. Spiken i kistan blev Christian Sandbergs vältajmade framspelning till Oscar Steen som höll tungan rätt i mun och punkterade matchen med sitt 5-2 mål.

Första perioden bjöd inledningsvis på flackigt spel där varken AIK eller Djurgården lyckades hitta rätt med passningarna. Drygt två minuter in i perioden visade Oscar Ahlström upp sitt register genom att snurra upp Djurgårdsförsvaret och pressa in 1-0 bakom en något passiv Stefan Ridderwall. När Daniel Bång utvisades 2 minuter för tackling bakifrån fick motståndarlaget chansen att visa sin elitserierutin, men de skarpa lägena var få och Viktor Fast kunde enkelt freda sin kasse. AIK flyttade steg för steg fram positionerna och satte bitvis ordentlig press i offensiv zon. Med en spelare mer på isen kom utdelningen i elfte minuten, då Patric Blomdahl elegant styrde upp Oscar Steens skott i nätmaskorna till 2-0. Responsen lät dock inte vänta på sig. Nils Ekmans rappa handledsskott var mer eller mindre otagbart. Därefter tog motståndarna över spelet allt mer, men trots numerärt övertag i två minuter bestod AIK:s ledning perioden ut.

Andra akten dominerades totalt av de svartgula så när som på de första två minuterna, då ett stillastående hemmaförsvar inte lyckades hålla undan för Djurgårdens offensiv och John Norman gavs möjlighet att pressa in kvitteringspucken. Sedan tog AIK över och allt gick i ett rasande tempo. Första femman svarade för ett flertal uppvisningar i offensiv zon och Djurgårdarna agerade i perioder åskådare. I femte minuten hittade Johan Andersson rätt trots en svår vinkel, 3-2 AIK. Flera utvisningar gjorde inte uppgiften lättare för motståndarna och halvvägs in i perioden satte Johan Andersson sin andra kasse efter ett slarvigt uppspel av David Printz. Trycket fortsatte perioden ut och 5-2 ledningen var ytterst nära vid ett par tillfällen redan i mittenperioden.

Spelet blev jämnare de sista 20 minuterna och Djurgården såg till en början ut att komma in i matchen på nytt. I den åttonde minuten utvisades Oscar Steen för hakning, men även detta powerplay blev uddlöst och gav inte några riktiga målchanser. På väg ut från utvisningsbåset blev sedan Oscar Steen serverad en elegant långpassning av Christian Sandberg och placerade kallt pucken mellan benen på Stefan Ridderwall. AIK bjöd perioden igenom på ett rakt och enkelt spel, effektiv backchecking och tog inga onödiga risker, medan Djurgården tappade för mycket puck i mittzon och saknade skärpa i de avgörande lägena.

En fantastisk laginsats, en frisk offensiv och ett stabilt försvarsspel med en storspelande Viktor Fast i spetsen, bäddade för säsongens första trepoängare. Segern gav också experterna svar på tal och en bekräftelse på att nykomlingen AIK på allvar kan utmana topplagen.