tisdag 26 april 2011

AIK beredd att stämma fansen

Klubben hoppas på hjälp från andra åskådare: ”Kräver pengarna tillbaka”
AIK är redo att stämma sina egna fans.
För att hitta de som kastade pyroteknik hoppas de att andra på läktaren ska peka ut de skyldiga.
– Får vi böter kräver vi pengarna tillbaka av den som orsakade det, säger säkerhetsansvarige Henrik Koch.

Förbundet har sin utredning, polisen har sin.
Det kunde ha räckt där, men AIK vill göra en grundligare genomgång av vad som har hänt. Till sin hjälp tar de personer som borde veta hur man känner igen trogna fans:
Andra trogna fans.

’Gör en polisanmälan’
– Det svåra är om man gömmer sig i en folkmassa och slänger smällare. Det är svårt att hitta. Vi får starta en liten internutredning där vi kollar vilka som har förstört. Sedan får vi kolla upp om det stämmer, säger Henrik Koch.
Vad händer om ni får tag på personerna?
– Likadant som vi har gjort nu: de som förstör för oss med bengaler eller smällare gör vi en polisanmälan mot och kräver pengar tillbaka.
Ett rakt exempel: Får ni böter på 10 000 kronor och hittar att typ ”Louise Johansson” har gjort det, så får hon betala allt till er?
– Ja. Så funkar det.
Syrianskas Sharbel Touma efterlyser mer självsanering. Enligt honom borde de fans som sköter sig stöta bort de som kastar in föremål på planen. Henrik Koch ger honom delvis rätt, men tror också att klubben kan sköta exkluderandet.

”En dialog”
– Vi vill att fotbollen ska segra och stå emot alla dumskallar, så sjäkvlart ska vi ta bort de här personerna som beter sig illa. Kan man inte sköta sig när man ser på fotboll – inte heja och stötta – har man inget på fotbollen att göra, säger Koch.
Hur skapar man en kultur där ingen bryter mot reglerna?
– Vi har folk som jobbar med de här frågorna inom AIK. Vi vill inte ha en match förstörd för klubben. Vi vill ha en bra klack som stöttar laget.
Vad gör ni konkret för att skapa en sundare kultur?
– Vi kan bara fortsätta ha dialogen. Sedan gäller det att bli ännu tajtare med de andra på läktaren.


DET HÄR HÄNDER NU

Domarna har lämnat en rapport och matchdelegaten har lämnat en.

Förbundets disciplinnämnd tar in rapporterna och skickar ut yttranden till AIK och Syrianska.

Nämnden sammanträder sannolikt om åtta-tio dagar, vilket öppnar för ett beslut om två veckor.

Med allt som grund bestäms vilka som vinner matchen och eventuella bestraffningar. Bedöms det som att Syrianska bär skuld blir det 0–3, bär AIK skulden blir det 3–0. Enligt nämndens ordförande Khennet Tallinger kan båda lagen förlora med 0–3 om båda bär skuld.

Omspel är osannolikt. På straffskalan finns poängavdrag, att spela på neutral arena, att stänga av läktare eller enstaka sektioner.

När en funktionär skadas är poängavdrag aktuellt. Maximalt dras sex poäng, vilket är en möjlighet här eftersom både domaren och bollkallen skadades. Enda gången hittills som poäng­avdrag skett var 2006, när Hammarby förlorade tre poäng efter att fyrverkerier skjutits mot planen.


Källa: Sportbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar