torsdag 21 april 2011

Drömmål inför storpublik

AIK besegrade IFK Göteborg med 2-0 (1-0) efter två vackra mål. Nils-Eric Johansson gav AIK ledningen i den 17:e minuten då han elegant nickade in Kenny Paveys frisparksinlägg. Målet gav AIK ett stabilt grepp om matchen och i den 57:e minuten svarade Teteh Bangura för ett drömmål i krysset som fick merparten av de 17 375 åskådarna att vråla av glädje. De tre poängen gör att AIK ligger på sjätte plats i tabellen, fyra poäng från serieledarna.

Startelvan:
2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Robert Åhman Persson, 6 Alexander Milosevic, 8 Daniel Tjernström (K), 9 Martin Kayongo-Mutumba, 14 Kenny Pavey, 16 Martin Lorentzson, 19 Teteh Bangura, 20 Mohamed Bangura, 27 Ivan Turina.

Avbytare: 3 Per Karlsson (b), 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv), 15 Kevin Walker (mf), 18 Niklas Maripuu (mf), 23 Christoffer Eriksson (b), 24 Daniel Gustavsson (mf), 28 Viktor Lundberg (mf).

IFK Göteborg kom till Råsunda med tre förluster i bagaget och ställdes mot ett AIK som var obesegrade i Allsvenskan och på två matcher innan dagens ännu inte släppt in mål på Råsunda. AIK inledde lovande och visade upp ett starkt självförtroende, redan från start visade man att man ville ha bollinnehav och lyckades sånär spela sig in i offensivt straffområde och skapa en farlighet redan de första minuterna. Göteborg hade det inledningsvis tufft att få till något kollektivt försvarsspel i inledningen, men ryckte upp sig en aning efter hand.

AIK skapade också matchens första målchans, när pigge Kenny Pavey nådde Teteh Bangura med ett inlägg, Bangura stod rätt placerad men fick inte tillräckligt med kraft i nicken för att riktigt oroa Marcus Sandberg som räddade bekvämt. Två minuter senare skapade Göteborg sin bästa målchans i matchen, när Elmar Bjarnason sköt ett bra skott från central position, Ivan Turina sträckte ut och fick några fingrar på bollen och styrde den klockrent i ribban. Sex minuter därefter skulle istället AIK ta ledningen, en frispark några meter in på offensiv planhalva lyftes precist in i straffområdet av Kenny Pavey, bollen dök ner några meter innan målet och där dök en märkligt omarkerad Nisse Johansson upp och nickskarvade in 1-0.

Efter målet följde en period där AIK spelade väldigt bra, tålmodigt passningsspel med fina kombinationer med få tillslag och ett djupledsspel som stundtals rev sönder Göteborgs försvar. AIK skapade också några bra avslut genom Mohamed Bangura, men i takt med att IFK föll tillbaka i positioner när man inte förmådde hålla den höga pressen man inlett med, blev det svårare för hemmalaget att hitta ytor att avsluta ifrån.

Göteborgs anfall bestod mestadels av inlägg som Ivan Turina oftast plockade ner lätt och bekvämt, man fick även fram några hörnor, som inte blev särskilt farliga. En bra chans fick man dock när Stefan Selakovic tog ned ett inkast efter ca 40 minuter och drog till på halvvolley, men Ivan Turina sträckte ut sin fulla längd och tippade ut till hörna. Minuten därpå fick Teteh Bangura ett bra läge att sätta tvåan när han frispelats i djupled av Kenny Pavey, men han kom lite ur vinkel och fick inte riktigt till avslutet med högerfoten och Sandberg kunde rädda ganska enkelt.

I inledningen av den andra halvleken tycktes IFK Göteborg ha återvunnit en del av den energi man tveklöst behövde för att kunna hoppas på att få till en kvittering. AIK stod dock emot bra och fortsatte att agera disciplinerat och resolut i försvarsspelet. Och tolv minuter in i halvleken skulle det avgörande målet komma. Teteh Bangura tog emot en långpassning mitt på offensiv planhalva, tog emot bollen ostört och vände upp. Efter att ha avancerat några meter mot offensivt straffområde drog Bangura till med högervristen och fick på en pangträff, bollen gick spikrakt i mål via ribban i det vänstra krysset bakom chanslöse Sandberg, en klar kandidat till årets mål.

Därefter rullade matchen vidare, men det märktes att IFK Göteborg inte riktigt trodde helt på att man skulle kunna hämta upp underläget, och det blev aldrig tal om någon forcering, även om man tog över mer av bollinnehavet och initiativet i slutdelen av matchen. Man fick också några bra lägen, framförallt när Stefan Selakovic nickskarvade Tobias Hyséns inlägg i 86:e minuten, men bollen gick, symptomatiskt nog, i stolpens utsida. Två minuter senare fick AIK:s inbytte Viktor Lundberg chansen att nicka in ett mål åt andra hållet, men Lundberg avslutade också inbytte Daniel Gustavssons utmärkta inlägg tätt utanför bortre stolpen.

På stopptid fick Göteborg en sista reduceringschans på en frispark nära straffområdet, men Tobias Hysén sköt den ett antal meter över mål. AIK vann matchen fullt rättvist med 2-0, och bäst i hemmalaget var, enligt undertecknad, Daniel Tjernström och Kenny Pavey som ser mer vältränade och konditionsstarka ut än på flera år. Efter tre matcher på Råsunda har AIK tagit sju poäng, gjort fem mål och ännu inte släppt in något, ett klart imponerande facit.